"Ние конкретно се фокусираме върху един тип банкови такси, които вече не са нужни на гражданския и търговски оборот." Това каза в предаването "Фокус, България, Европа и светът на фокус" по Радио "Фокус" адвокат Явор Харизанов.

"Става въпрос за таксите за откриване на набирателни сметки за целите на учредяването и регистрацията на търговски дружества. Това са такси, които само допреди няколко години бяха съвсем малки. Повечето банки поддържаха такси от по 10 лева, а времето което клиентите прекараха в банковия клон, беше около 15-20 минути, в които те попълваха необходимите документи и си тръгваха със съответния готов документ за внесен капитал. Това нещо ставаше чрез откриване на набирателна сметка, въпреки че след 2009 година законодателят предвиди, че капиталът вече може да бъде само 2 лева. И се получи така, че изпращаме клиентите да внесат 2 лева, които да предоставят на дружествата си, а заплащат банкови такси от по 45 лева.

Съответно и документите нараснаха трикратно може би, тъй като междувременно влязоха в сила различни регулации, които принуждават банките да подготвят и събират все по-голям обем документи. Вместо да намалява този обем от документи, предвид факта, че живеем в дигитално време, те се увеличават", обясни Харизанов. Той добави, че след няколко дни търговците трябва да закриват тези сметки, които току-що се открили, и да откриват нови разплащателни сметки, ако изобщо им трябват такива.

В същото време има хора, които изобщо нямат нужда от банкови сметки, както и чужденци, които искат да работят с техни познати банки. Друг проблем е поддръжката, която нашите банки не предлагат винаги и навсякъде на чужд език. Харизанов обясни точно какво представлява искането на Висшия адвокатски съвет, който има право да прави предложения за усъвършенстване на законодателството у нас. Те са поискали да се премахне тази процедура, а капиталът да може да се внася на каса, като управителят следва да предоставя декларация, че е получил сумата, която трябва да се внесе във фирмата. "Всъщност, Адвокатска колегия Пловдив и Смолян, са първите, които подкрепиха официално предложението на Висшия адвокатски съвет.

След това се включиха колегите от Бургас и в момента се подготвя и становище от Софийски адвокатски съвет. Допълнително предложението се подкрепя и от над десет НПО, между които някои от стопанските камари на големи чужди държави, които представляват своите търговци у нас. Пак казвам, става въпрос за промяна, която е от компетентността на министъра на правосъдието, т.е. тук не е нужно да имаме работещ законодателен орган", уточни Харизанов.