Дружеството с променлив капитал е нов вид дружество, наред с останалите търговски дружества в Търговския закон, при което са създадени по-бързи и улеснени процедури за участие на инвеститорите, за по-гъвкави форми на управление, по-широка договорна свобода при формулиране на основните права и задължения за участниците. Това каза адв. Невена Стайкова – специалист по корпоративно право, в предаването "Човекът на фокус“ на  "Фокус“.

Създаването на дружеството е заслуга на инициаторите BESCO цял екип от юристи, ръководени от проф. Виктор Токушев и проф. Ангел Калайджиев. "Това е цяла нова глава в Търговския закон, чрез който се създава нов тип дружество“, заяви адвокат Стайкова.

Въпреки че се казва "дружество с променлив капитал“, то всъщност няма капитал, който да се вписва в Търговския регистър, посочи юристът. "Капиталът на дружеството може да се променя постоянно, съдружниците – също, и това не подлежи на вписване в Търговския регистър. Капиталът се събира и се формира от вноските на съдружници, но не подлежи на вписване в Търговския регистър. Това ще доведе до изключителна гъвкавост и бързина в бизнеса, което е изключително важно за стартиращите компании. Това изискване за вписване към днешна дата е много голяма пречка за всички съществуващи дружества“, обясни адвокат Стайкова.

Основният акцент в ДПК е гъвкавостта. Българското законодателство е доста консервативно по отношение на най-често използваните форми в момента – дружеството с ограничена отговорност. "Тук целта е да се създаде гъвкава правна форма. Дружеството съчетава в себе си най-добрите и работещи конструкции както на ООД, така и на акционерното дружество. За новия вид дружество важат всички правила, каквито важат и за останалите дружества, познати по Търговския закон“, посочи адвокат Стайкова.

Народните представители обаче отхвърлят промените в Търговския закон, с които се въвеждат дружества с променлив капитал, като според нея няма правни съображения за това. "Екипът, който стои зад този проект, е провел разговори и срещи с всички политически партии, организации и институции на територията на Република България, които имат отношение и биха били засегнати по някакъв начин от този нов тип дружество. Всички партии и техните правни екипи са работили по текстовете, запознати са много добре с тях, всички го подкрепят като нова правна форма, като структура и нещо изключително важно за развитието на бизнеса и средата в България. Защо не е приет, е политически въпрос, на който не мога да отговоря“, коментира Стайкова.

Живко КРЪСТЕВ