Механизмът за разследване на обвинител №1 ще бъде приет за часове, но след това ще бъде саботиран и торпилиран. Това каза адвокат Михаил Екимджиев за "Фокус" по повод законопроекта за съдебната реформа и създаването на механизъм за разследване на главния прокурор.

Според него се забелязват някои разлики в новото предложение за механизъм за разследване на главния прокурор.

"По-различен е контекстът. Не толкова козметичните промени в законопроекта, които Крум Зарков заяви, че е направил, за да се съобрази с някои спорни мнения на върховни съдии, колкото това, което се случи непосредствено след излизането на втория списък "Магнитски“. Тогава Бойко Борисов чистосърдечно си призна, че за ден-два три пъти е ходил в посолството на САЩ и за тоя кратък период, нали разбирате, че той не е ходил за удоволствие или да закусва там, както Гешев беше в Белия дом – на молитвената закуска", обясни адв. Екимджиев.

Според него на Борисов било направено, "както се използва в един от любимите му филми – за "Кръстникът", предложение, на което не може да се откаже".

"От самопризнанието на Борисов пролича, че на него му е направено ултимативно предложение от страна на посолството, че ако този път законопроектът за разследване на главния прокурор не бъде подкрепен от неговата партия, вероятно в следващия списък "Магнитски“ вече съвсем изрично ще разпознаем неговото корпулентно присъствие. Защото засега то само проличава, така като холограма, пред невинния поглед на Влади Горанов. И заради това буквално за часове Борисов, а и неговата придворна партия от лакеи, си промени мнението. Както преди това бяха тръгнали да обсъждат съвсем различен законопроект, внесен от "Възраждане“, който предвижда настоящият заместник на Иван Гешев – Борислав Сарафов – да го разследва, Борисов заяви категорично, че те ще подкрепят законопроект, въпреки че той най-вероятно ще бъде обявен за противоконституционен. Нали разбирате, че това само по себе си е нонсенс, но то показва залозите, които са били поставени на масата в тези три посещения – скоростни блицпосещения на Борисов в Американското посолство? Т.е. този път с погнуса, със скърцане на зъби ГЕРБ ще бъде принуден от лидера си, защото те са "демократична“ партия – всички знаем, и "свободомислеща", и "свобододействаща“, да подкрепи този законопроект", поясни адвокатът. 

Адв. Екимджиев смята, че законопроектът за съдебна реформа ще бъде разгледан, но изрази скептицизъм относно ефективността му.

"Т.е. ние ще имаме такъв законопроект и оттук нататък въпросът е доколко той ще може да бъде приведен в изпълнение, защото виждаме как нашата прокуратура, ръководена от Гешев, саботира дейността на Европейската прокуратура. Видяхме как български делегирани прокурори напускат Европейската прокуратура и според мен това не става случайно, а е един сценарий, замислен така, че в България ефективността на Европейската прокуратура да бъде минимизирана", обясни той.

За случилото се с ареста на шефа на "Хидрострой" Велико Желев адвокат Михаил Екимджиев смята, че Прокуратурата се е опитала да изпревари Европейската, за да не бъде разкрита информацията за злоупотребите, свързани със строителството на магистралите. 

"Според мен това, което беше направено, е една процесуална гротеска от страна на прокуратурата по дело за лека телесна повреда или принуда да се изземват компютри и информационни системи. Според мен това беше направено от нашата прокуратура, само за да бъде изпреварена Европейската прокуратура и ценната информация от тези компютри за злоупотребите, за липсващите сантиметри и дециметри от нашите магистрали да не стигне до Лаура Кьовеши", коментира още той. Адвокатът очаква същият сценарий да се повтори и при евентуално приемане на Закона за разследване на главния прокурор.

"Там има един ключов момент, в който се приема, че Висшият съдебен съвет е длъжен да "назначи“ този съдия, който ще разследва главния прокурор. Ами, аз си представям, примерно, прокурорската квота, която е подчинена на Гешев, да се откаже да гласува и този избор ще бъде бламиран, въпреки че законът предвижда императивно, че те трябва да действат при т.нар. обвързана компетентност, че са длъжни да изберат този съдия. Има подводни камъни и най-вероятно това ще бъде следващият редут на съпротива от страна на прокуратурата и това прокорупционно, клептократско мнозинство в парламента. Формално законът ще бъде приет, но след това ще бъде саботиран и торпилиран", прогнозира адв. Михаил Екимджиев.

Веселка Иванова