България подкрепя засилването на ангажимента на НАТО, водени от разбирането, че Източният фланг на Алианса и Черноморският регион са важен сегмент от сигурността на евроатлантическото пространство, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, предаде репортер на "Фокус"

По думите му регионът на Черно море се е превърнал в ключова стратегическа зона на противопоставяне между Русия и Запада, като това се случва на Източния фланг на НАТО.

"Войната в Украйна води до повишаване на рисковете и заплахите в региона. Военноморските ни сили неколкократно са обезвреждали плаващи мини в българската зона на отговорност, трябва да се гарантира устойчивостта на критичната енергийна инфраструктура в региона, трябва да се търсят варианти за осигуряване на сигурността на подводната и надводната инфраструктура", посочи още адмирал Ефтимов.

"Сигурността в Черноморския регион е от изключителна важност за глобалната сигурност, регионът е мястото, което наричаме място на замразените конфликти, започнати от Русия", каза командирът на Военноморските сили на САЩ в Европа и Африка и командващ на Съюзното компонентно командване на НАТО в Неапол (JFC) адмирал Стюарт Мънч.

По думите му целта на форума е възстановяване на сигурността в региона и засилване на сътрудничеството. Според него Черноморският регион ще остане място за конкуренция не между партньорите и съюзниците в НАТО, а в конкуренция с Русия.