Човешкото съзнание е така устроено, че то се променя под натиска на дадена случка и най-често тази случка за съжаление е неприятна. Това каза авторът на книги за здраве Ади Цанова в предаването "Човекът на фокус“ на "Фокус“. 

Тя разказа, че заедно със съпруга си Милен не са изключение от това правило. "Затова неслучайно нашата втора книга – "21 дни да промениш живота си“, започва с едно изречение: "Единственото, за което съжаляваме в живота, е, че диагнозата рак ни пробуди. Вярваме, че пробуждането може да се случи и без нея“, каза авторът. И двамата са преборили коварната болест благодарение на гладолечението. 

Тя обясни, че не всеки човек трябва и може да се подлага на гладолечение. "Причината за това е, че не всеки човек стига до осъзнаване на тази практика в подходящия момент“, допълни Ади Цанова.  

Гладолечението е в основата на сериозната профилактика на всички видове заболявания. "Храносмилателната система е най-натоварената система в човешкото тяло. Тя възбужда всички други системи да реагират, да действат, да обновяват кръвта, да отделят, да очистват“, обясни специалистът.  

Конвенционалната медицина не се справя с хроничните заболявания, тя е безсилна и го признава. "Въпреки обаче тя не отстъпва от протоколите си, не ги преразглежда, не включва профилактика“, заяви тя.  

Тя подчерта, че младите хора не получават образование, свързано с профилактиката, за да разпознават отделните фактори, които влияят на техния живот. Храната, водата и въздухът са ключовите условия за здравето на хората. Именно хората обаче са тези, които замърсяват околната среда, посочи Цанова. "Храната, която днес се отглежда, се отглежда в изключително лоша производствена практика. Затова тя не може да бъде възприета от човешкото тяло. Да вземем например как се отглеждат животните – с антибиотици и хормони на растежа, само и само за да може човечеството да може да задоволи огромното консуматорство. Човек презадоволява всяко свое желание, включително и това да се храни много пъти на ден, да пие химически обработени и създадени напитки. Това не може да доведе до очакване организмът да остане здрав. Най-голямата отрова, която приемаме във физически план, е мръсната вода и боклучавата храната“, обясни тя.  

Резултатът от нездравословният начин на живот са редица хронични заболявания, сред които диабетът и ракът.  

Дехидратацията е в основата на всички заболявания, посочи Ади Цанова. Микропластмасата и бисфенолите в бутилираната вода са изключително вредни за човешкия организъм.  

Живко Кръстев