Забраната за внос на зърно, слънчоглед и други храни от Украйна ще повиши цените на хляба, олиото, млечните и месните продукти и други стоки на българския пазар. Това от своя страна отново ще доведе до по-висока инфлация в страната и затова мярката бързо трябва да бъде отменена. Това е позицията на Асоциацията за защита на потребителите във връзка с временната забрана за внос на над 20 вида храни с произход Украйна, която влиза от днес, събщиха от пресцентъра на АЗП. Вместо това организацията предлага да бъде засилен контрола от Българската агенция за безопасност на храните за качеството на вносната продукция.

"Решението на служебното правителство е шизофренно, което едновременно се бори с високи и ниски цени на една и съща категория стоки. Когато в цяла Европа горивата и селскостопанската продукция поевтиняват и това започва да се отразява на крайните цени на храните надолу, в България говорим за задържането им. А даже и до тяхното увеличение", коментира Пейо Майорски. Според него идеята да се подкрепят зърнопроизводителите със забраната за внос ще бъде за сметка на българските потребители. Отделно земеделските стопани ще получат допълнителни субсидии, а цялата сметка ще я плащаме данъкоплатците, допълни той.

"Само свободната конкуренция може да регулира цените на пшеницата и слънчогледа, които се търгуват на международните борси“, обясни Пейо Майорски. При забраната за внос веднага ще се покачат стойностите им на вътрешния пазар, което ще се отрази и ще доведе до поскъпването на брашното и след това по веригата на хляба, олиото, млякото, млечните и месни продукти, защото животновъдите ще бъдат принудени да купуват по-скъпи фуражи, каза Майорски. След това ще дойде искане и от животновъдите за нови помощи и субсидии. Ударът ще бъде нанесен изцяло върху преработвателите и бизнеса, които ще пострадат и ще се наложи да затварят производства и освобождават работници. Те ще загубят пазари и износ, а от там ще има последствия за цялата икономика и покачване на безработицата. Вината този път няма да бъде на търговците, прекупвачите и спекулантите, а на служебното правителство, което прави картел на пазара заедно със зърнопроизводителите, се казва още в позицията на АЗП.