Министерството на иновациите и растежа е първото, което отпуска пари по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), съобщиха от министерството. Процедури за 735 млн. лв. безвъзмездни средства потичат към българския бизнес до края на годината, от тях 600 млн. лв. само по НПВУ. Това обявиха вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов и служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев. Те откриха онлайн информационен ден за възможностите за българския бизнес по Националния план, в който участие взеха представители на 1500 фирми.

"Средствата по този инструмент на ЕС ще направят българската икономика по-силна и по-ефективна и тя ще се подобри по много от важните критерии, особено по отношение на дигиталния и зеления преход, заяви вицепремиерът Пеканов. Той изтъкна, че трябва да се осигури средствата да бъдат предоставени по най-бързия и прозрачен начин. По думите му Европа се намира в тежка ситуация, но тя ни дава и възможност да направим модернизация и да поставим икономиката ни на една по-силна основа. "Малките и средните предприятия са двигателят и гръбнакът на българската икономика, в тях е основната част от заетостта, в тях се случват иновациите и ние ще продължим да правим всичко възможно за тяхното развитие", добави вицепремиерът.

Пред бизнеса беше представена първата за България процедура от Плана за възстановяване и устойчивост за "Технологична модернизация“. Министър Пулев подчерта, че тя е отворена за микро-,малките и средни фирми и по нея може да се кандидатства до 21 септември 2022г., като подаването на документи е изцяло онлайн през системата ИСУН. Той посочи, че процедурата е с бюджет 260 млн. лв., като спрямо големината предприятията могат да получат между 180 000 лв. и 700 000 лв. за ново оборудване и софтуер. По думите му тази подкрепа ще даде глътка въздух на българските малки и средни фирми.

"До края на септември предстои да отворим и втора процедура по Плана за ИКТ решения и киберсигурност с общ бюджет от 30,6 млн. лв.“, заяви министър Пулев и допълни, че по нея фирмите ще могат да внедрят модерни ИКТ решения за подобряване на управленските, производствените и логистичните процеси.

Министърът на иновациите и растежа обяви още, че до края на годината са планирани още две процедури. "Ще бъде отворена мярка за 200 млн. лв. за изграждане на ВЕИ за собствено производство на енергия. Очаква се с нея да се постигне по-голяма енергийна самостоятелност на предприятията, както и процедура с общ бюджет от 120 млн.лв. за развойна дейност.

Онлайн информационният ден се организира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП) и в него се включиха главният директор на Главна дирекция Европейски фондове за конкурентоспособност Илияна Илиева и изпълнителният директор на Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия Бойко Таков.