Близо 80 000 лв. ще получат 62 деца, пострадали при пътнотранспортни произшествия, през втората половина на тази година, за да посрещнат нуждата от лечение и рехабилитация, съобщиха от пресцентъра на БЧК. Средствата са набрани чрез дарения, постъпили в Националния дарителски фонд за подпомагане на деца, пострадали при ПТП. Тази година парична помощ получават всички деца, чиито родители са подали заявления за подкрепа в Българския Червен кръст.

От началото на тази година до сега, у нас са загинали 27 деца, а други 1097 са ранени, посочи инспектор Мария Ботева от "Пътна полиция“ при ГД "Национална полиция“. "Два футболни отбора с резервите, не могат да се срещнат, за да изиграят своя Коледен мач. Всеки ден в страната, три деца попадат в пътнотранспортно произшествие, от което получават нараняване, остават инвалиди за цял живот, а някои от тях за съжаление – загиват“, заяви още инспектор Ботева.

"Когато през 2005 г. създадохме този фонд, искахме да помогнем не само с финансово, но и да дарим подкрепа и съпричастност“, заяви председателят на БЧК акад. Христо Григоров по време на церемония по предоставянето  на финансовите средства, която се проведе в ЧСЕУ "Дорис Тенеди“, партньор във Фонда. Той благодари на всички дарители и призова за обединени усилия срещу войната по пътищата.

Призив за подкрепа на Националния дарителски фонд за подпомагане на деца, пострадали при ПТП, отправи към всички партньори и компании в петролния бизнес Димитър Панайотов, член на УС на ИНСА ойл инк. Компанията за първа година се присъединява към големите дарители на фонда и  съвместно с БЧК стартира кампанията "Ние сме с теб!“. Димитър Панайотов обяви, че ръководството на ИНСА ойл е взело решение да подкрепя и занапред целогодишно каузата.

Всички членове на Консултативния съвет към Фонда се обединиха около ключовата роля на родителите, които не трябва да правят компромиси с личния пример, защото децата следват именно него.

По време на събитието доброволци от Младежкия авариен екип на Столичната организация на БЧК демонстрираха няколко основни начина, по които всеки, станал участник или свидетел на ПТП, може да окаже първа долекарска помощ на пострадал.