Поне 350 000 долара са платени от укриващия се в Белград бивш мажоритарен собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев на американски лобисти, за да издействат включването на главния прокурор Иван Гешев в санкционния списък по глобалния закон "Магнитски“, пише "Труд news“.

В началото на януари тази година в-к "Труд“ разкри, че през 2022 г. Цветан Василев и съпругата му – Антоанета, са наели четирима нови лобисти в САЩ. През бившия член на Конгреса Ед Ройс в края на декември Цветан Василев бе успял да издейства изпращането на писмо от конгресмена Уорън Дейвидсън до финансовия министър на САЩ, в което се искаше санкционирането на Иван Гешев. По-късно бе установено, че Ройс е финансирал предизборната кампания на Дейвидсън, а в петък прокуратурата разкри, че преди още писмото на конгресмена да бъде разпространено от неговия офис с него са разполагали Дилиян Георгиев и Димитър Стоянов от BIRD. Стана ясно още, че Дилиян Георгиев редовно е посещавал Цветан Василев в Белград.

Други двама от лобистите, наети от Василеви, са - Д.С.Богс, бивш съветник в Сената на САЩ, специалист по арбитражните въпроси с кариера в Световната банка, както и млад адвокат от сръбски произход - Милош Ивкович. В публичните регистри на лобистите в САЩ договорът с Д.С.Богс е подписан от името на адвокатската кантора "King & Spalding LLP“. По-късно кантората сключва от името на Цветан Василев лобистки договор и със сръбския адвокат Милош Ивкович.

В началото на декември 2022 г. по банкова сметка на кантората "King & Spalding LLP“ в Truist Bank постъпват 350 000 долара като основание за превода е посочено преглед и оценка на документи. Тази сума не е декларирана в отчетите, които американските лобисти на Цветан Василев подават на всяко тримесечие и е отделна от хонорарите – по около 50 000 долара годишно, които бившият банкер плаща на адвокатските кантори в САЩ.

Справка в публичните регистри на лобистите сочи, че за първото тримесечие на 2023 г. Цветан и Антоанета Василеви са продължили договора си единствено с кантора "King & Spalding LLP“, по чиято сметка в началото на декември е преведена сумата от 350 000 долара. А на 23 февруари 2023 г. американският лобист Д.С.Богс е подал отчета си за това, че представлява Василеви пред американския конгрес и сенат по въпроси, свързани с налаганите от САЩ санкции. 

В петък от прокуратурата обявиха, че разследват организирана престъпна група, която цели дискредитиране и последващото отстраняване на магистрати и полицаи. Като сред посочените имена бяха тези на Цветан Василев, Красимир Каменов-Къро, румънецът Овидиу Семенеску. В един от разговорите на Красимир Каменов с неизвестно лице се споменаваше и фамилията Бобоков. Има данни, че Цветан Василев и Пламен Бобоков са се виждали през последните месеци, за да координират общи действия по отстраняването на главния прокурор. Публично известно е, че Бобокови също плащат на американски лобисти, които да ги представляват пред американските власти. 

Във визитката на Д.С.Богс прави впечатление, че той се заявява като опитен юрист в сферата на новите финансови услуги, свързани с дигитални технологии и криптовалути. В петък главният прокурор Иван Гешев съобщи, че в Белград са пристигнали двама от обвиняемите по аферата "Нексо“. По-късно се разбра, че това са основателите на криптобанката – Антони Тренчев и Коста Кънчев. В началото на годината, когато прокуратурата започна разследване срещу "Нексо“ в България, компанията на Тренчев и Кънчев бе принудена да напусне американския пазар на финансови услуги, след като бе санкционирана. В петък Гешев допусна, че пътуването от Дубай до Белград на собствениците на "Нексо“ има връзка с активността на престъпната група около Цветан Василев, Красимир Каменов и други, които целят отстраняването на магистрати и полицаи.

Ангажирането на американски лобисти от Цветан Василев, стартирало през 2017 г. - досега, не е дало резултат, ако се изключи писмото на Дейвидсън. Подобен ефект постигнаха и Бобокови, които наеха лобисти през втората половина на 2020 година, след като прокуратурата започна разследване срещу тях за внос на опасни отпадъци и заравянето им на различни места в страната. Последваха серия от публикации в чужди медии срещу тогавашните управляващи и прокуратура, както и издействането на едно писмо от името на двама конгресмени.

Една от причините американските власти да не вземат под внимание искания като това на Цветан Василев за включването на главния прокурор Иван Гешев в санкционния списък "Магнитски“, се свърза с факта, че бившият банкер дължи своето продължаващо вече девет години пребиване в Сърбия на връзки с руски служби и олигарси. Нещо повече, малко преди да фалира КТБ, преди близо десет години Цветан Василев лично обявява влизането като акционер с близо 10% в трезора на руската държавна външнотърговска банка – ВТБ. По-късно ВТБ бе включена в санкционните списъци на САЩ и Европейския съюз.

Освен това, публично известна е връзката на Цветан Василев с Николай Малинов, който преди два месеца бе санкциониран именно по закона "Магнитски“ за прокарване на руско влияние в България. От своя страна Малинов, който е подсъдим за шпионаж в полза на Русия у нас, поне два пъти посети Москва след нахлуването на руските войски в Украйна на 24 февруари миналата година. И при двете публични визити на Малинов, той бе приет от православния олигарх Константин Малофеев, който също е санкциониран от САЩ, а неотдавна американската прокуратура конфискува и негово имущество зад океана. Николай Малинов с гордост разказва в свое интервю, че лично е запознал Цветан Василев с Константин Малофеев. Смята се, че именно Малофеев има водеща роля в осигуряване на спокойния престои на Цветан Василев в Сърбия. Като не е изключено, Василев да ползва и финансиране от руски източници, за да плаща за скъпите адвокатски услуги и лобистки хонорари в САЩ. Още повече, че руските разузнавателни служби има пряк интерес от дестабилизиране на българската прокуратура, особено след като над 10 шпиони на Руската федерация, ползващи се с прикритието на дипломати, бяха изгонени след разследвания на ръководената от Иван Гешев институция.

Именно руските връзки на разследваните от българската прокуратура олигарси карат официалните американски власти да са силно резервирани към всевъзможните опити за въвличането им, още повече от съмнителни криминални субекти, в различни лобистки схеми и дори активни мероприятия, чиято крайна цел е осигуряването на индулгенция за извършителите на закононарушения и престъпления в България.