Българският Червен кръст създаде първия си център "Домашни грижи“ на 19 април 2023 г. в София. Днес, 20 години по-късно, такива центрове има в Добрич, Варна, Бургас, Пловдив, Монтана, Благоевград, Враца, Оряхово, Бяла Слатина, Криводол, Белоградчик и Видин, съобщиха от организацията. БЧК продължава да предоставя професионални здравно-социални грижи, а повече от 3000 уязвими и самотноживеещи възрастни хора с хронични заболявания и трайни увреждания имат шанса да водят независим и достоен живот, осигурен достъп до качествени медицински услуги и социална помощ.

С подкрепата на Швейцарския Червен кръст, БЧК успя да разработи система за оценка на нуждите и качеството на услугите, да изгради ефективно сътрудничество с личните лекари, с медицинските специалисти и с агенциите за социална подкрепа в общността. В периода 2012 – 2017 г. в партньорство с Министерството на труда и социалната политика (МТСП), Министерството на здравеопазването (МЗ) и на Швейцарския Червен кръст, БЧК реализира проект "Домашни грижи за независим и достоен живот“, който доведе до първата законодателна уредба в страната на този тип услуги, а впоследствие и до изработването на стандарти за качество и подзаконова нормативна уредба. Предоставянето на интегрирани услуги е заложено като основен приоритет и в други стратегически документи на национално ниво, като след приключването на проекта, моделът беше мултиплициран от общините чрез финансиране по ОП "Развитие на човешките ресурси“.

Българският Червен кръст надгради дейностите в домашна среда, откривайки във Враца първия в страната Контролно-комуникационен център за предоставяне на услугата телеасистенция и телекеър. Благодарение на нея се осъществява дистанционен мониторинг на здравния и психо-социален статус на потребителите, а при евентуален риск за тяхното здраве и безопасност, "умните устройства“ подават сигнал към Центъра.

Към настоящия момент услугите се предоставят в Северозападна България с подкрепата на Финансовия механизъм на ЕИП 2014-2021 г. и в рамките на проект, който се осъществява отново съвместно с МЗ, МТСП и Норвежката асоциация на местните и регионални власти. Дистанционните услуги бяха успешно интегрирани в системата на центровете "Домашни грижи“, което е предпоставка за разширяване обхвата на предоставяните услуги за възрастни хора в общността.