През 2021 г. 11% от децата на издръжка, живеещи в домакинства в ЕС , са преживели специфични за децата материални лишения, показват данни от последното проучване на Евростат. Това може да се отдаде на различни фактори, като два ключови фактора са съставът на домакинството и образователното ниво на родителите , което често е свързано с тяхното положение на пазара на труда.

Образованието на родителите оказва силно влияние върху материалните лишения на децата в 10 страни от ЕС

През 2021 г. 39% от децата в ЕС, живеещи в домакинства с по-ниско образование (най-много прогимназиално образование), са преживели материални лишения, в сравнение с 4% за децата в домакинства с по-високо образование.

В 10 държави от ЕС над половината от децата в домакинства с по-ниско образование са изправени пред материални лишения, като най-висок дял е регистриран в Румъния (85%), България (83%) и Унгария (78%). Междувременно най-ниски са регистрираните в Полша (9%), Германия и Естония (по 16%).

Сред домакинствата, в които родителите са с висше образование, най-високи нива на материални лишения на децата са регистрирани в Гърция (16%), България (12%) и Кипър (10%). Най-ниските нива на материални лишения на децата са регистрирани в Словения (близо 0%), Чехия, Швеция и Полша (всички 1%).