КСНС и протести

17 Юни 2014 | 09:41 | 0
КСНС и протести
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

В Президентството се провежда извънредното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, на което се обсъжда актуалната политическа обстановка в страната и се набелязват мерки за излизане от политическата криза. Очаква се членовете на КСНС да постигнат съгласие относно датата за произвеждане на предсрочни парламентарни избори, неотложните задачи, които предстоят пред парламента и правителството, провеждането на референдум за изборните правила.
В същото време пред Президентството са се събрали десетки протестиращи. Единствено лидерът на ПП „Атака” Волен Сидеров се спря на влизане пред журналисти и заяви, че е за предсрочни парламентарни избори, които да се проведат на 27 юли. Според него, обаче, е необходимо да се направят поправки в избирателния закон, а задължителното гласува би се отразило положително, тъй като би „размърдало гражданите”.


Агенция “Фокус”
„Земеделски съюз „Александър Стамболийски” изпрати декларация във връзка с демонстративното изгаряне на знамето на БСП, по време на днешното заседание на КСНС


„Земеделски съюз „Александър Стамболийски” изпрати декларация във връзка с демонстративното изгаряне на знамето на БСП, по време на днешното заседание на КСНС, съобщиха от пресцентъра на „Земеделски съюз „Александър Стамболийски”. „Паленето на знамена, на сгради, на хора, разпалването на обществения пожар на омразата, са оръжия от арсенала на крайните радикали в близки и далечни страни. Оскверняването на светини е деяние, което цели провокиране на напрежение и ограничаване на параметрите на политическа търпимост. Политическа партия „Земеделски съюз „Александър Стамболийски” бие камбаната на тревогата, защото трагичните случки в историята не бива да се повтарят. Преди 91 години в градовете и селата на България, развихрили се „политически неотговорни субекти”, убиват по садистичен начин действащия министър-председател Александър Стамболийски и хиляди мъже и жени, изповядващи земеделската политическа идея. Поуката от историята ни учи, че спонтанните прояви на „политически неидентифицирани и неотговорни елементи” са крайно опасно нещо, което в развитие води до политическа безотговорност, еманация на разрушаване на правовия ред и на демокрацията”, се посочва в декларацията. „Призоваваме всички политически партии и граждански движения да се разграничат от подобни актове на агресивност, които не допринасят за излизане от политическата и парламентарната криза, в която навлиза Република България. Хора бдете. Не бива отделни екстремистки прояви да задават недемократичен тон на предстоящата предизборна кампания”, се посочва още в декларацията.

Агенция “Фокус”
Политологът Даниел Смилов: Обявените дати за парламентарни избори са разумни


За мен това са разумни дати. Общо взето имаше консенсус, който се беше появил дори преди Консултативния съвет. Това каза за Агенция „Фокус” политологът Даниел Смилов. „ Добре е, че са фиксирани такива реалистични дати, които да изключат една кампания, която да е или много кратка или пък да се случи през август месец, когато традиционно хората почиват. Така че това е моята обща оценка. Като цяло е положително, че все пак на Консултативния съвет се достигна до някакво съгласие”, коментира Смилов. По думите му, можеше и по-точно да бъде разписано във времето времевата рамка, в която се мисли, но като начало все пак това е положително развитие. Датите са удачно избрани – нито са много ранни, нито са много късни. „Имаме нужда от служебно правителство. Трудно ще минем без него, така че според мен ще трябва да се следва Конституцията от тази гледна точка. Трябва да така да бъде преценена процедурата, че да бъдат спазени законовите срокове”, каза Смилов.
„ Много е важно от разпускането на 42-рото народно събрание до датата на изборите да има два месеца. Така че кабинетът „Орешарски” би могъл да бъде разпуснат към края на юли месец. В зависимост от това как ще се договорят партиите, правителството би могло да подаде оставка няколко седмици преди това”, обясни още Даниел Смилов.
Люба АЛЕКСИЕВА


Агенция “Фокус”
Сергей Станишев: На КСНС президентът беше подготвил два документа, които далеч надхвърляха пълномощията му и засягаха работата на парламента


На Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) президентът беше подготвил два документа: едно становище и проектна декларация , които по наша преценка, а и не само по наша, далеч надхвърляха пълномощията му като институция и засягаха работата на Народното събрание, на изпълнителната власт, което не бива да се обсъжда в такива формати и не влиза в правомощията на КСНС, особено когато се обсъждат политически въпроси. Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на БСП Сергей Станишев, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
„БСП и Коалиция за България отидохме на това заседание като израз на добра воля за провеждане на политически диалог и политически консултации между партиите в Народното събрание, защото смятаме, че има принципна разлика между два консултативни съвета, които се провеждаха през 1997, 2013-та година и този, който се проведе днес. Основната разлика е, че тогава в страната имаше остра политическа криза. И в двата случая имаше подадени оставки на правителствата и десетки хиляди български граждани на улиците, които протестираха”, коментира Станишев. Според него сега ситуацията е различна и основният мотив за политическите консултации, които предстоят са резултатите от европейски избори.
Станишев посочи, че основната констатация, по която се е постигнало съгласие е, че изборите за Европейски парламент не зададоха допълнителна сила и легитимност на правителството за провеждане на дълбоки реформи. „Правителството на Пламен Орешарски започна като правителство на малцинството без парламентарна подкрепа и това от първия ден създаваше проблем и в неговото функциониране и в способността му да направи по-дълбоки и смели реформи”, каза още Сергей Станишев.
Цветелина ЦЕКОВСКА


Агенция “Фокус”
Лютви Местан: В началото на седмицата започват консултациите за предстоящите избори в рамките на парламента


В началото на седмицата започват консултациите за предстоящите избори в рамките на парламента. Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан, предаде репортер на Агенция „Фокус”. На въпрос, дали е изразено съображение относно бъдещия служебен кабинет след като се спази конституционният срок Местан каза: „Категоричният отговор е не – и за служебен премиер, и за състава на служебния кабинет. Малко или много тези въпроси се разполагат в конституционните правомощия на държавния глава. Ние само можем да се надяваме, че духът на съгласието включва в своето приложно поле и президента на републиката като негова нагласа при осъществяване на конституционното си правомощие да излъчи служебен кабинет. Надявам се, че всички тези принципи, критерии, правила, около които се обединихме, г-н президентът ще ги приеме като съответни и за него самия”.
Цветелина ЦЕКОВСКА


Агенция “Фокус”
Лютви Местан: Този кабинет ще работи точно до датата, след която започват 60-те дни до определената дата за предсрочни избори


Дори утре да има оставка на кабинета, този кабинет ще работи точно до датата, след която започват 60-те дни до определената дата за предсрочни избори. Конституцията урежда фигурата на кабинета в оставка. Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Той изпълнява правомощията си до деня, в който започват двата месеца до следващия парламентарен вот. Уверявам ви – ако изборите са на 28 септември, 5 октомври или 12 октомври, респективно този кабинет ще изпълнява своите функции в единия случай до 28 юли, във втория до 5-ти август или до 12-ти, независимо дали оставката е подадена предния ден или месец или два преди това”, допълни Местан.
„Каквото и да кажа, рискувам да дискредитирам съответната дата. Затова няма да изразявам предпочитание. Ще кажа само, че сме отворени и за трите дати”, коментира Местан. Той посочи, че е въпрос на целесъобразност изборът на дата. „Ако считаме за нормално кампанията да започне на 28 август и има съгласие затова, могат да бъдат на 28 септември. Ако искаме все пак кампанията да се разполага в едно по-нормално време, може да бъде 5 или 12. Нека не изпреварваме събитията”, заяви той.
По отношение на избор за български еврокомисар и дали темата е била обсъждана, Местан обясни, че се е коментирало: „Колкото по-бързо се постигне съгласие за принципите за номиниране, критериите, на които да отговаря нашият еврокомисар, за да не ни споходят отново не дотам лицеприятни сцени в ЕП, защото станахме свидетели на провалени кандидатури за български еврокомисар на ЕК. Това трябва да се избегне и точно затова преди да се постави въпросът за персоната или персоните, трябва да се обединим за принципите и критериите, на които трябва да отговарят съответните персони”, посочи той.
„Винаги е по-добре, когато принципите и критериите са ясни предварително и едва тогава след като имаме съгласие за принципите и критериите да се опитаме да ги подплатим персонално”, каза още Лютви Местан.
Цветелина ЦЕКОВСКА


Агенция “Фокус”
Лютви Местан: „Южен поток” може да бъде изграден единствено в постоянен диалог с Брюксел до постигане на обща позиция с ЕК


Чухте абсолютно категоричната позиция на ДПС като ясна последователна, евроатлантическа партия. „Южен поток” е много важен енергиен проект не само за България, но за още 5 – 6 страни-членки в ЕС. Колкото и важен да е, той не може да бъде изграден въпреки Брюксел, а единствено в постоянен диалог с Брюксел до постигане на съгласие, до постигане на обща позиция с ЕК, с ЕС, защото никой не ни е принудил да станем член на ЕС. Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан, попитан за „Южен поток”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Това е наш доброволен акт и ние трябва да се съобразим с правилата на ЕС, подчерат народният представител. Местан обясни, че темата е била засегната по време на КСНС, но помоли да не бъде говорител на другите участници. „Имам друго разбиране за коректността на политическия език”, коментира той.
Дали този парламент може да изкара сесията си, Местан посочи, че въпросите имат отговор в Конституцията. „Струва ми се излишно упражнение да чуете отговора на конституционни казуси от мен. Не може мандатът на действащия парламент и на съответния кабинет да се прекратяват с акт на президента точно два месеца преди датата, на която се провеждат следващите парламентарни избори. Това не е въпрос на целесъобразност, въпрос на целесъобразност е определяне датата. След като тази дата е ясна, връщате се два месеца назад и разбирате, на коя дата ще бъде разформирован 42-ри парламент и респективно разпуснат и българският кабинет”, каза още Лютви Местан.
Цветелина ЦЕКОВСКА


Агенция “Фокус”
Лютви Местан: Предстои очертаването на кръга въпроси важни за държавата, които ще стоят пред парламента и пред изпълнителните власти


Предстоят консултации за определяне на ясни принципи и критерии за номиниране на български еврокомисар, за да разчитаме на силен ресор за България. Освен това предстои очертаването на кръга въпроси важни за държавата, които ще стоят пред парламента и пред изпълнителните власти, както на този кабинет, така и на служебния, тъй като другото нещо, за което се съгласихме, е провеждането на свободни и честни избори. Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Това не са само думи. Тук определена роля има и парламентът, и ЦИК, най-вече изпълнителната власт, която е пряко отговорна за организацията на изборния процес и на самите избори”, допълни Местан.
Попитан, как ще бъде търсена алтернатива, Местан посочи, че консултациите нямат за цел да търсят алтернатива. „Алтернативата се задава и се продуцира като конкретен формат на властта от суверен. Затова са изборите. Политическите сили участват в този процес чрез заявяването на своите политически платформи. Има състезание на политически платформи, това е смисълът на изборите и когото суверенът посочи като субект на властта, той ще е или които политически сили биха се радвали на сериозна обществена подкрепа да формират следващо управление на страната”, каза още Лютви Местан.
Цветелина ЦЕКОВСКА


Агенция “Фокус”
Бойко Борисов: Мисля, че се разбрахме консултациите за предсрочните избори да започнат във вторник


Мисля, че се разбрахме консултациите за предсрочните избори да започнат във вторник. Сергей Станишев го нямало днес и утре, после Лютви Местан го е нямало. Ние със Сидеров сме си тук, така че за вторник. Консултациите ще се провеждат в парламента. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. В коментар, че Реформаторският блок и „България без цензура” са настояли да участват в консултациите, Борисов каза: „Аз бях най-голямата партия не с 5 и 6 процента близо две години, когато създадох ГЕРБ и не сме участвали никъде. Не съм против, но те са много малки, за да проявяват такива големи претенции. Като пораснат, като влязат в парламента, както ние – да. Две години аз като кмет и шеф на ГЕРБ, даже не бях и председател по закон тогава, не ме канеха никъде и нищо не казвах, а бяхме най-голямата партия, не шеста или седма. Нямам нищо против и да участват. Нека си изпратят представители – аз съм „за” широко консенсусно начало на всичко, но да поставят ултиматуми и да се правят на най-големите, като не са най-големите – то е видно”.
„Не държа на датата – която изберат. За мен беше важно да дадат оставката”, посочи Борисов.
Яница ТАНЕВА

Агенция “Фокус”
Ангел Славчев: В служебния кабинет трябва да влязат представители от всички партии, прескочили прага при евроизборите


В служебния кабинет трябва да влязат представители от всички партии, прескочили прага при евроизборите. Това каза зам.-председателят на ПП „България без цезура” Ангел Славчев на пресконференция на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус”. На въпрос, дали „България без цензура” одобрява датите за предсрочни избори, предложени от президента Росен Плевнелиев, Славчев каза, че по-големият проблем в случая не е дата, а това, кой ще влезе в състава на временното правителство. „Сега е време президентът да покани всички партии, които минаха прага на европейски избори”, каза още той. На въпрос, дали в този случай ПП „Атака” трябва да отпадне от служебния кабинет, той заяви, че тя е избрана в Народното събрание, затова тя също би трябвало да участва в кабинета. Славчев заяви, че „България без цензура” ще настоява в това правителство всички тези партии да имат представителство, за да е сигурно, че следващите избори ще бъдат честни. По думите му, партията може да се включи в служебния кабинет. „Искаме правителството да е от компетентни хора и от всички сили, които минаха прага на европейските избори”, каза още Славчев. Това би било национално отговорно. Славчев заяви, че от предложените от президента дати, колкото по-далеч във времето са, толкова по-добре и се обяви за избори през октомври. По думите му, веднага след изборите трябва да се направи кръгла маса за националните интереси на България по сектори, за да се знае, какви са целите пред страната.
Василена ЙОРДАНОВА

Агенция “Фокус”
Бойко Борисов: Искам изпълнителната власт да не взима никакви решения, които имат дългосрочен характер


Поел съм ангажимент след председателски съвет, на който ще участва Цецка Цачева, да се изброят 10-15 закона, ратификации, което би могло да се направи. Изрично съм подчертал, че искам изпълнителната власт да не взима никакви решения, които имат дългосрочен характер – така, както направиха със Сметната палата. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Или да подпишат още някой договор и после да не знам какво да правим. Поели са този ангажимент. Надявам се, след консултации да го спазят и когато имаме този списък, огласен публично в парламента, ще влезем и ще гласуваме така, както е добре за страната”, посочи Борисов.
„Вече имаме нова хипотеза за референдума. Ако примерно днес се гласува референдум, той до три месеца да се проведе. Това означава да се проведе до 17 септември. Договорили сме се за другите избори – да са от 28 септември до 12 октомври. Това означава, че ако днес се вземе това решение, трябва да похарчат още 30 милиона в рамките на 2-3 седмици. Дотук ни доведе този кабинет и този парламент. Всяко нещо, което се предлага, е капан. Неслучайно ни свикват извънредно днес. Надявам се г-н Миков да прояви разум и да се направят консултации по тази тема. Не може от трите точки само една да бъде гласувана. Нали затова искаме тези 2 милиона, които са навънка, да имат право да гласуват, да участват, да има електронно гласуване”, каза още Бойко Борисов.
Яница ТАНЕВА


Агенция “Фокус”
Предсрочните парламентарни избори ще се проведат между 28 септември и 12 октомври 2014 година (ОБЗОР)


Предсрочните парламентарни избори ще се проведат между 28 септември и 12 октомври 2014 година. Това съобщи президентът Росен Плевнелиев след извънредното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Той обясни, че парламентарно представените политически сили и членовете на КСНС са обсъдили актуалната политическа обстановка в страната и отчитат, че изборите за Европейски парламент не са задали допълнителна сила и легитимност на правителството за провеждане на дълбоки и цялостни реформи. Според тях, европейските избори не са задали ясна алтернатива и затова са се обединили около необходимостта към плавен преход към политическа стабилност и за нуждата от провеждане на политически консултации за постигане на съгласие. Плевнелиев изброи и въпросите, по които трябва да се постигне съгласие: „Първо, датата на предсрочни парламентарни избори в периода от 28 септември до 12 октомври 2014 година. Второ, определяне на приоритетни задачи на парламента и изпълнителната власт. Трето, ускоряване на процеса на финализиране на споразумението за партньорство на Република България, очертаващо помощта от европейски структурни фондове за периода 2014 – 2020 година. Четвърто, определяне на ясни принципи и правила за номиниране на българския еврокомисар и пето, създаване на гаранции за провеждане на честни избори.
Пред журналисти лидерът на ПП „Атака” Волен Сидеров заяви, че предстоят допълнителни консултации за точната дата за провеждане на предсрочните избори. Той предполага, че за това време министър-председателят Пламен Орешарски ще подаде оставка, което би трябвало да стане в близките дни или до края на тази седмица – началото на следващата. По думите му, консултациите, които трябва да се състоят за изборите, са във формат на парламентарните сили, които да решат точната дата и съответно тогава Орешарски да подаде оставка, за да може да се придвижи процедурата.
На излизане от заседанието на КСНС Пламен Орешарски и част от министрите бяха освиркани от протестиращите, които стояха пред Президентството от началото на заседанието. Представителите на кабинета се насочиха към сградата на Министерски съвет през подлеза, а протестиращите се опитаха да ги пресрещнат на изхода на подлеза пред Министерски съвет, но не успяха заради поставените там метални заграждения. Протестиращите се опитаха да блокират движението на пл. „Кн. Александър I”, но не успяха отново. Те скандираха оставка и свиреха със свирки.
Извънредното заседание на Народното събрание ще продължи от 16.30 часа. Предедателят на парламента Михаил Миков обяви почивка до тогава и покани президента Росен Плевнелиев да участва в заседанието.

Агенция “Фокус”
Бойко Борисов: Всички се съгласиха, че избори юли е било на инат и екзотика


Оставката – би трябвало да се почне отзад напред от 28 септември – 12 октомври една от трите дати, която се приеме след консултации в парламента, но гарантираха, че няма да се отметнат, защото те могат да се отметнат утре пак. Би трябвало отзад напред като се тръгне – да се тръгне тогава със служебно правителство, защото всички се съгласиха, че юли е било на инат и екзотика. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. На въпрос дали са взели средствата на държавните фирми, Борисов коментира: „Взели са им ги, защото ги няма парите. Няма за пенсии, няма за заплати. Това е тема, по която се надявам след консултациите да се обединим, защото те не искат да признаят краха на държавата. Орешарски казва: не съм чел, не мога да ви отговоря. Хубаво е премиерът да чете”.
Яница ТАНЕВА


Агенция “Фокус”
Волен Сидеров: Предстоят допълнителни консултации за точната дата за провеждане на предсрочни избори


Изборите отиват в края на септември началото на октомври. Една от трите дати 28 септември, 3 или 12 октомври. Една от тези дати ще бъде датата на изборите. Предстоят допълнителни консултации за точната дата за провеждане на предсрочни избори. Това заяви пред журналисти лидерът на ПП „Атака” Волен Сидеров след извънредното заседание на КСНС, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Предполагам тогава Пламен Орешарски ще подаде оставка. Това би трябвало да стане в близките дни. Може би до края на тази седмица или началото на следващата”, подчерта Сидеров. По думите му, консултациите, които трябва да се състоят за изборите, са във формат на парламентарните сили, които да решат точната дата и съответно тогава Орешарски да подаде оставка, за да може да се придвижи процедурата. На въпрос, беше ли поет ангажимент след оставката на правителството за връщане на мандата, Сидеров каза че не, защото на заседанието се е търсело съгласие, дали изборите да се проведат в максимално кратък срок. „Според мен, по-краткият срок е краят на юли, но така или иначе се обединиха около периода 28 септември – 12 октомври”, посочи той. На въпрос, очертаха ли се основните приоритети, които трябва да бъдат приключени, Сидеров каза, че това подлежи на допълнителни консултации. По принцип има съгласие да се направи план за действие на парламента, да се отметнат нещата, които трябва да се изгласуват там, но кои ще бъдат точно те – ще е предмет на нова консултация, каза още Волен Сидеров.
Ели ЩЕРЕВА


Агенция “Фокус”
Бойко Борисов: Удовлетворен съм, доколкото се постигна дата за избори, което обществото иска и което резултатите от изборите показаха


Удовлетворен съм, доколкото се постигна дата за избори, което обществото иска и което резултатите от изборите показаха. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ГЕРБ Бойко Борисов в коментар на провелото се заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Според Борисов другите теми – за „Южен поток”, за еврокомисар – ще бъдат обсъдени на консултациите между парламентарно представените партии. „Това го записахме в споразумението. Иначе съм крайно неудовлетворен от отговорите на г-н Орешаски. Той включително стигна дотам да ми каже, че не е чел пълномощното и какво точно сме отказали да преговаряме ние в ЕК, по-точно сме дали те да преговарят, но не бил чел пълномощното, не чел договора, не чел това, не чел онова. Не знаел какво пише в рамковото споразумение за седми реактор – тепърва ще чете”, заяви Бойко Борисов.
„Не съм удовлетворен от това и това до голяма степен още повече ме плаши, защо няма как да не ги е чел, няма как да не ги знае, но може би са толкова нелицеприятни, че не посмя да ни каже”, добави той.
Яница ТАНЕВА


Агенция “Фокус”
Президентът Росен Плевнелиев: Парламентарно представените политически сили се обединиха за необходимостта към плавен преход към политическа стабилност


Парламентарно представените политически сили, членове на КСНС, обсъдиха актуалната политическа обстановка в страната и като отчитат, че изборите за Европейски парламент не зададоха допълнителна сила и легитимност на правителството за провеждане на дълбоки и цялостни реформи. Като отчитат, че наред с това европейските избори не зададоха ясна алтернатива, се обединиха за необходимостта към плавен преход към политическа стабилност и за нуждата от провеждане на политически консултации за постигане на съгласие. Датата на предсрочни парламентарни от 28 септември до 12 октомври 2014 година. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, след извънредното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема: „Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза”, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Президентът Росен Плевнелиев изброи и въпросите, по които трябва да се постигне съгласие: „Първо, датата на предсрочни парламентарни избори в периода от 28 септември до 12 октомври 2014 година. Второ, определяне на приоритетни задачи на парламента и изпълнителната власт. Трето, ускоряване на процеса на финализиране на споразумението за партньорство на Република България, очертаващо помощта от европейски структурни фондове за периода 2014 – 2020 година. Четвърто, определяне на ясни принципи и правила за номиниране на българския еврокомисар и пето,създаване на гаранции за провеждане на честни избори”, каза Плевнелиев.
Президентът благодари на членовете на КСНС за конструктивния и национално отговорния подход. „Вярвам, че решението на КСНС е важна стъпка към стабилност при ясна перспектива към държава ”, каза още Росен Плевнелиев.
Цветелина ЦЕКОВСКА

Агенция “Фокус”
Президентът Росен Плевнелиев: Датата на предсрочните парламентарни избори е от 28 септември до 12 октомври 2014 година


Датата на предсрочните парламентарни избори е от 28 септември до 12 октомври 2014 година. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след извънредното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема „Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза”, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Цветелина ЦЕКОВСКА


Агенция “Фокус”
Провежда се Консултативен съвет за национална сигурност при президента (ОБЗОР)


Провежда се извънредното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента, на което се обсъжда актуалната политическа обстановка в страната и се набелязват мерки за излизане от политическата криза. Очаква се членовете на КСНС да постигнат съгласие относно датата за произвеждане на предсрочни парламентарни избори, неотложните задачи, които предстоят пред парламента и правителството, провеждането на референдум за изборните правила.
В същото време пред Президентството са се събрали десетки протестиращи. Те видимо са около 50 души, като са разделени на две групи: от едната страна са гражданите, които искат да седнат на една маса за преговори с политиците, а от другата са хората, които повече от година искат оставката на правителството. Сред събралите се присъстват и симпатизанти на ПП „Атака”, които държат плакати с надписи „Оставка” и „Избори на 27 юли”. Симпатизанти на „Движение за национално единство и спасение” държат плакати, на които пише „Да не се делим”, „Единни за България”, „България е една на всички ни”, „България е силна, когато е единна”. Полицейското присъствие в района на Президентството е засилено.
На влизане в сградата на Президентството никой от народните представители и министрите не спряха за коментари пред журналистите. Единствено лидерът на ПП „Атака” изказа мнението си пред медиите. Според него предсрочни парламентарни избори могат да се проведат още на 27 юли, като за това е необходимо да се промени изборният закон, особено точката, която касае избирателния ценз. „Не може неграмотни хора да гласуват. Това е категорично неприемливо. Президентът иска електронен вот – кой неграмотен човек ще може да гласува електронно. За това трябва да има основно образование, да можеш да четеш и да пишеш и тогава да имаш право на глас. Да има задължително гласуване, а не в мажоритарен вот и електронно гласуване”, призова Сидеров. Според него, задължителното гласуване е полезно, защото то ще размърда гражданите. Той подчерта, че няма никакъв проблем ПП „Атака” да участва в консултации, стига останалите участници на срещите да знаят какво искат, тъй като един ден казват едно, в другия ден се отдръпват. П думите му, основните политически сили, президентът и премиерът са длъжни да се произнесат. „Пламен Орешарски също трябва да каже, кога ще подаде оставка. Не може да стои и да мълчи, при положение че всички партии казват, че него подкрепят”, каза още Волен Сидеров. Той е за бърза оставка на правителството и за бързи избори. „Не виждам причина да не проведем избори, при положение, че мандатоносителят каза, че не подкрепя правителството. При положение, че другата партия не го подкрепя, тогава за какво те в момента се отдръпнаха? Това е въпросът, който в момента трябва да се отправи към Станишев, Местан и Борисов”, допълни още Волен Сидеров.

Агенция “Фокус”
Николай Бареков: КСНС на практика узаконява политическата мафия в България


Днешният Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) при президента е абсолютно безсмислен и няма да донесе нищо добро за страната, защото на практика узаконява политическата мафия в България – Станишев, Плевнелиев, Местан и Борисов. Така коментира извънредното заседание на КСНС лидерът на ПП „България без цензура” Николай Бареков, съобщиха от пресцентъра на партията. По думите му, днешната изолация на ББЦ от Росен Плевнелиев показва, колко се страхува той и „задкулисният му ментор Бойко Борисов от моята поява в Президентството”. „Двамата треперят от страх от мен. Вчера Борисов и Плевнелиев са събирали агитка във „Фейсбук”, която да освирка ББЦ в случай, че поддръжници на партията отидат пред президентството, за да протестират срещу изолацията на ББЦ от КСНС”, подчерта Бареков.
„Протестна мрежа” и техният нелеп сигнал по адрес на ББЦ и лично към мен е обиден за интелектуалното ниво на гражданите. Той е съшит с бели конци пасквил, който представлява пълна измишльотина, писана в лабораториите на Прокопиев. Аз не се притеснявам от този сигнал. Надявам се, че въпреки нелепостта на сигнала, проверката по случая ще ми даде възможност да покажа, че съм чист пред народа”, обясни той.
Всички гнусни атаки по адрес на ББЦ се инспирират от кръга „Капитал” и Бойко Борисов, каза Бареков. „Иво Прокопиев е един от най-нечистоплътните олигарси в България! Лично аз съм предавал много сигнали в прокуратурата в качеството си на гражданин, журналист и политик за бизнес далаверите на Прокопиев и неговия ортак Росен Плевнелиев. Тези сигнали нямат нищо общо със сигналите, подавани от други политици и бизнесмени. Надявам се, че Прокопиев един ден ще стане и подсъдим", подчерта Николай Бареков.


Агенция “Фокус”
Проф. Антоний Гълъбов: На КСНС „Атака“ и БСП ще опитат да окажат съпротива за предсрочни избори и за постигане на консенсус между партиите


БСП и „Атака“ са двете политически формации, които ще опитат да окажат съпротива за едни предсрочни избори и за постигане на консенсус между партиите на днешния КСНС при президента и ще опитат да удължат живота на това правителство. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ социологът проф. Антоний Гълъбов. По неговите думи, всеки опит за удължаване на живота на Народното събрание и на това правителство започва да руши в стратегически план позициите на България. Според него, от двете партии може да се очаква относително противопоставяне в различни форми. „Добре познаваме стила на Волен Сидеров. Двата предишни консултативни съвета бяха до известна степен изкривени като среда и атмосфера, заради поведението му. БСП на свой ред ще се опита да модифицира дневния ред на КСНС”, прогнозира проф. Гълъбов. Той каза още, че в момента БСП се опитва да прехвърли на президента отговорността за оставка на правителството, но всъщност той може единствено да насрочи избори според конституцията, не да обяви оставката. Това е опит да бъде поставен държавният глава в критикувана позиция, за това, че неговата намеса е довела до оставката на правителството, обясни социологът. „Всеки опит президентът да бъде въвлечен в подобни сценарии не само е модификация на КСНС, но представлява и опит да се продължи институционалната война, с която най-вероятно ще запомним този състав на Народното събрание“, коментира още проф. Антоний Гълъбов. Според него, задължителното гласуване е прекалено силен и сериозен инструмент за реанимацията на българската представителна демокрация. „Това би трябвало да се случи при избори за Велико народно събрание или за определен срок, в който обществото да пренареди изцяло политическата си система. Това не е въпрос, който може да бъде подритван така, както го прави председателството на Народното събрание“, коментира социологът. Задължителното гласуване не би трябвало да се случва без правото на бяла бюлетина, без правото да се гласува срещу всички политически партии, заяви още проф. Антоний Гълъбов.


Агенция “Фокус”
Около 50 души са протестиращите граждани пред Президентството


Около 50 души са протестиращите граждани, събрали се пред Президентството, където се провежда КСНС. Зад огражденията пред шадравана са се оформили две групи протестиращи: от едната страна са гражданите, които искат да седнат на една маса с политиците, а от другата са хората, които повече от година искат оставката на правителството, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Протестиращите граждани бият на барабани и свирят на свирки. Един от протестиращите заяви, че сегашните управляващи трябва да понесат своята политическа отговорност за това.
Ели ЩЕРЕВА


Агенция “Фокус”
Волен Сидеров: Трябва да се приемат поправки в избирателния закон


Трябва да се приемат поправки в избирателния закон и бързи избори да има пак трябват някои поправки. Трябва да сме готови с една поправки, в която се казва – избирателен ценз. Това каза пред журналисти лидерът на ПП „Атака” Волен Сидеров на влизане в президентството за КСНС, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Не може неграмотни хора да гласуват. Това е категорично неприемливо. Президентът иска електронен вот – кой неграмотен човек ще може да гласува електронно. За това трябва да има основно образование, да можеш да четеш и да пишеш и тогава да имаш право на глас. Да има задължително гласуване, а не в мажоритарен вот и електронно гласуване”, призова Сидеров. Според него, задължителното гласуване е полезно, защото то ще размърда гражданите.
„Няма проблем ПП „Атака” да участва в консултации, стига те да знаят какво искат. Един ден казват едно, в другия ден се отдръпват. Да бъдат конкретни и ясни за дата на избори и оттук насетне всеки един да поеме действията си – политическите партии и институциите. В днешния ден това трябва да се случи. Длъжни са основните политически сили, президентът и премиерът да го кажат. Пламен Орешарски също трябва да каже, кога ще подаде оставка. Не може да стои и да мълчи, при положение че всички партии казват, че него подкрепят”, каза още Волен Сидеров.
Роселина ПЕТКОВА

Агенция „Фокус”
Волен Сидеров: Трябва да се приемат поправки в избирателния закон

Трябва да се приемат поправки в избирателния закон и бързи избори да има пак трябват някои поправки. Трябва да сме готови с една поправки, в която се казва – избирателен ценз. Това каза пред журналисти лидерът на ПП „Атака” Волен Сидеров на влизане в президентството за КСНС, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Не може неграмотни хора да гласуват. Това е категорично неприемливо. Президентът иска електронен вот – кой неграмотен човек ще може да гласува електронно. За това трябва да има основно образование, да можеш да четеш и да пишеш и тогава да имаш право на глас. Да има задължително гласуване, а не в мажоритарен вот и електронно гласуване”, призова Сидеров. Според него, задължителното гласуване е полезно, защото то ще размърда гражданите.
„Няма проблем ПП „Атака” да участва в консултации, стига те да знаят какво искат. Един ден казват едно, в другия ден се отдръпват. Да бъдат конкретни и ясни за дата на избори и оттук насетне всеки един да поеме действията си – политическите партии и институциите. В днешния ден това трябва да се случи. Длъжни са основните политически сили, президентът и премиерът да го кажат. Пламен Орешарски също трябва да каже, кога ще подаде оставка. Не може да стои и да мълчи, при положение че всички партии казват, че него подкрепят”, каза още Волен Сидеров.
Роселина ПЕТКОВА


Агенция „Фокус”
Волен Сидеров: Аз съм за бърза оставка и за бързи избори

Аз съм за бърза оставка и за бързи избори. Това каза пред журналисти на влизане в Президентството Волен Сидеров – лидер на „Атака”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Не виждам причина да не проведем избори, при положение, че мандатоносителят каза, че не подкрепя правителството. При положение, че другата партия не го подкрепя, тогава за какво те в момента се отдръпнаха? Това е въпросът, който в момента трябва да се отправи към Станишев, Местан и Борисов”, допълни още Волен Сидеров.
Според мен трите основни партии се договарят в момента. „Няма да се учудя, ако видим договорка между ГЕРБ и БСП в този парламент, ако направят нов кабинет. В момента текат много трескави договаряния какво ще става във властта”, заяви Волен Сидеров.
Роселина ПЕТКОВА


Агенция „Фокус”
Бойко Борисов, Сергей Станишев и Лютви Местан влязоха в Президентството за КСНС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, лидерът на БСП Сергей Станишев, лидерът на ДПС Лютви Местан, председателят на Народното събрание Михаил Миков, министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, премиерът Пламен Орешарски и дурги министри и народни представители влязоха в Президентството за Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), предаде репортер на Агенция „Фокус”. Никой от тях не се спряха пред журналистите за коментари.
В същото време пред Президентството са се събрали симпатизанти на ПП „Атака”, които държат плакати с надписи „Оставка” и „Избори на 27 юли”. Симпатизанти на „Движение за национално единство и спасение” държат плакати, на които пише „Да не се делим”, „Единни за България”, „България е една на всички ни”, „България е силна, когато е единна”. Полицейското присъствие в района на Президентството е засилено.
Ели ЩЕРЕВА


Нова телевизия
Бойко Борисов: Не виждам смисъл от КСНС

Не виждам смисъл от КСНС. Повече от един милион пъти сме искали оставка, но те не я дават. Това каза в интервю за предаването на Нова телевизия „Здравей, България” Бойко Борисов – лидер на ПП ГЕРБ. „Ние сме за избори. До този момент нито една партия не ми се е обадила да говорим по темата „Избори”. Вече няма значение кой ще спечели изборите. Държавата е в колапс и няма шанс да се оправи”, допълни още Бойко Борисов.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви още, че няма отношения с ДПС и Делян Пеевски.


Нова телевизия
Георги Първанов: Трябва да има бързи, но не прибързани избори

Трябва да има бързи, но не прибързани избори. Трябва да има нормална предизборна кампания. Това каза лидерът на АБВ Георги Първанов в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия, по повод очакванията от днешното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента.
Според него е ясно какво няма да се случи днес на съвета - няма да има оставка на кабинета, но очакванията все пак са за позитивни новини.
„Усещам в партиите нежеланието да се постигне съгласие по три-четири ключови теми, които са много важни за България – финансовата стабилност, бюджетната и енергийна политика, образът на България в Европа. Ако не постигнем съгласие, всяко следващо правителство – каквото и да е то, ще бъде обречено. Президентството може да бъде не единствената, но една от териториите за търсене на национално съгласие“, заяви Първанов и подчерта, че широката коалиция е единственият начин за излизане от политическата криза.
По думите му АБВ е една от формациите, която стои най-далеч от епицентъра на политическите земетресения в държавата. Първанов подчерта, че България страда изключително много от битките и от взаимодействието между държавата и корпоративните структури.
Според него разривът между БСП и ДПС и последвалата криза е резултат от насложени много и различни противоречия.
„След евроизборите мнозина разбраха, в това число и в ДПС, че на „Позитано“ нямат перспективен партньор. Затова те решиха да пренареждат нещата дългосрочно, търсейки нови партньори. Резултатите от изборите са един малък катализатор за случването на всичко това. Има нови тенденции в българската политика. Всичко започна с прословутото „кърджалийско кафе“ – това беше знакът, че можем да очакваме друг тип коалиция след изборите.
Според него е по-вероятно ДПС да не участва като коалиционен партньор, но да бъде съпричастно и да подкрепя новото правителство.
„Във всеки случай програма минимум за ДПС би било да постави условието да не се пипат техните кадри в управлението“, посочи Първанов.


Агенция „Фокус”
Около 50 души са протестиращите граждани пред Президентството

Около 50 души са протестиращите граждани, събрали се пред Президентството, където се провежда КСНС. Зад огражденията пред шадравана са се оформили две групи протестиращи: от едната страна са граданите, които искат да седнат на една маса с политиците, а от другата са хората, които повече от година искат оставката на правителството, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Протестиращите граждани бият на барабани и свирят на свирки. Един от протестиращите заяви, че сегашните управляващи трябва да понесат своята политическа отговорност за това.
Ели ЩЕРЕВА


Агенция „Фокус”
Засилено полицейско присъствие има пред сградата на Президентството

Засилено полицейско присъствие има пред сградата на Президентството, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По-късно ще започне извънредното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента, на което ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза. Очаква се членовете на КСНС да постигнат съгласие относно датата за произвеждане на предсрочни парламентарни избори, неотложните задачи, които предстоят пред парламента и правителството, провеждането на референдум за изборните правила.
Пред Президентството са се събрали десетки протестиращи, които държат голям транспарант с надпис „България е силна, когато е единна”.
Роселина ПЕТКОВА


Агенция „Фокус”
Президентът Росен Плевнелиев свиква извънредно Консултативния съвет за национална сигурност

На „Дондуков“, 2 президентът Росен Плевнелиев свиква извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Тема на заседанието е „Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза“. Очаква се членовете на КСНС да постигнат съгласие относно датата за произвеждане на предсрочни парламентарни избори, неотложните задачи, които предстоят пред парламента и правителството, провеждането на референдум за изборните правила.

Принтирай    Оразмери текст   + -