Трети вот на недоверие

6 Февруари 2014 | 10:05 | 0
Трети вот на недоверие
Снимка: Информационна агенция "Фокус"


Парламентарната група на ГЕРБ внесе вот на недоверие срещу правителството на тема сигурност, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Сред мотивите за вота са изцяло дискредитираната реформа в сектор "сигурност", ескалираща контрабанда, битова престъпност, каза Веселин Вучков от ГЕРБ.
„Темата на вота ще бъде по сигурността. Аз мисля, че толкова провали вече там се насъбраха и дори, че медии се опитват да прикрият проблема с бежанците. Изведнъж беше бум, всички всеки ден само това правеха, и сега все едно се изпариха”, заяви Бойко Борисов. И допълни, че са много са темите за вота към правителството в областта на сигурността, каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. Внесеният от ГЕРБ вот на недоверие е трети поред срещу кабинета на Пламен Орешарски. Темата на вота е провалът на правителството в сферата на вътрешната сигурност и обществения ред. На 2 октомври 2013 г. е гласуван първият вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски. Вносители на искането са народните представители от ГЕРБ - за провал в инвестиционното проектиране. Парламентът отхвърля вота. Гласуват 217 народни представители, от които 86 представители на ПГ на ГЕРБ са „за”, 111 от БСП и ДПС – „против”, а 20 от „Атака” се въздържат. На 17 октомври 2013 г. е гласуван вторият вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски. Вносители на искането са народните представители от ГЕРБ за провал на политиката в областта на регионалното развитие. Парламентът отхвърля вота. Гласуват 231 народни представители, от които 93 представители на ПГ на ГЕРБ са „за”, 117 от БСП и ДПС – „против”, 1 от „Атака” - „против”, 20 от „Атака” се въздържат.
Агенция “Фокус”
ГЕРБ внесе трети вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски за провал в сферата на вътрешната сигурност (ОБЗОР)

Парламентарната група на ГЕРБ внесе вот на недоверие срещу правителството. Тема на вота на недоверие е провалът на правителството в сферата на вътрешната сигурност и обществен ред. Трите парламентарни групи БСП, ДПС и "Атака" заявиха, че няма да подкрепят внесения вот на недоверие и следователно той няма да мине, тъй като ГЕРБ не разполага със 121 народни представители в парламента. На пръв поглед аргументите ми звучат като самокритика, каза премиерът Пламен Орешарски. „Взех вота. ще го прочета внимателно. Това не е силна за тях тема”, заяви премиерът. Повечето им аргументи звучат като самокритичност за тенденции и факти, които са формирани в предишни периоди, така че мисля, че няма да успее и този вот, каза премиерът Пламен Орешарски. „Очаквам да има дебат. Кой ще гласува „за” и „против” – е работа на парламента”, заяви Орешарски. „Вотът е самокритика, доколкото основни аргументи като увеличаване на битовата престъпност, контрабандата, са тенденции, ясно оформени в периода на предишното управление. Може би, виждайки какво са направили, те сега се забавляват”, обясни министър-председателят.
От ГЕРБ заявиха за мотивите си: „На първо място, причината е изцяло дискредитирана реформа на сектор сигурност, която трае вече повече от половин година, и която получи граждански вот на недоверие от юни миналата година. Опитът, който, според нас е сполучлив, специалните служби да бъдат подчинени на политически, конюнктурни интереси”. Други причини за внасянето на вота на недоверие към правителството са несправянето с бежанския проблем, ескалиращата контрабанда, нещо, което вчера бил признал и премиерът Пламен Орешарски, безпощадната битова престъпност, която е породена от редица анемични, безплодни управленски действия.
Не очакваме този вот категорично да успее, с оглед на политическата конфигурация, каза народният представител от ГЕРБ Веселин Вучков. „Но, все пак се надяваме управляващата коалиция да се вслуша в аргументите на опозицията, а не да подхожда в стил-опорни точки и безпощадно и безплодно отхвърляне на аргументите ни. Надяваме се този вот да бъде полезен и те да се вслушат в конкретните ни разумни аргументи”, заяви Вучков. Народният представител от ГЕРБ Красимир Ципов добави „Станахме свидетели на заявка на бърза реформа на системата на МВР, но законопроектът беше внесен през втората половина на ноември, едва тази седмица влиза в дневния ред на пленарна зала. Министърът на вътрешните работи и управляващата коалиция дължи отговор, защо при положение, че беше дадена заявка за тази бърза реформа не бе приет новият законопроект за МВР. По същия начин стои и въпроса за законопроекта за промени за убежището и бежанците, той беше внесен с претенцията да бъде приет много бързо и да реши всички проблеми, които възникнаха с бежанската криза”, каза още Ципов. На въпрос дали „Атака” ще подкрепи ГЕРБ за вота Веселин Вучков отговори „Те са длъжни да участват в дебата и да заявят категорична позиция, ще ги призовем, дали аргументите ни срещу сегашното управление на системата за сигурност и в частност МВР са основателни ние смятаме така. Ако те са принципни, трябва да подкрепят аргументите ни, ако не да потърсят друг политически ход. Споменали сме и подслушванията, като мотиви”, заяви Вучков. По отношение на контрабандата Ципов посочи, че всеки може да обиколи София на местата, където се продават цигари и да види колко кутии цигари без бандерол се продават. Когато им беше посочен въпросът, че и по време на тяхното управление положението с контрабандата в било същото, Красимир Ципов го отрече.
Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви: "Ще се отнесем сериозно към всеки един от мотивите, които са представени от вносителите на вота". „Нямаме лидерски спор, има лъжливи, клеветнически проблеми, които трябва да се докажат пред съда. Не, заради засегната лична чест, ако беше така нямаше, въобще да се занимавам с Бойко Борисов, но ще се обърна със сигурност към съда, заради засегнатата чест на институциите на България. Един бивш премиер не мога да си позволява такива безпочвени, лъжливи и клеветнически твърдения. Убеден съм, че никой не вярва, че бих могъл да имам достъп до СРС-та. Обяснението ми защо Борисов говори тези неща е, заради това, че не рядко виждаме в другите собствените си страхове, комплекси, действия. Започвам да гадая дали той не прави много тежко самопризнание дали той самият не е действал по този начин и заради това подозира днешни те управляващи в подобни приуми”, каза още Местан.
Несъстоятелен е вотът на недоверие, поискан от Борисов и Цветанов на тема проблемите на сигурността, защото точно тук провалът на ГЕРБ е най-тежък, каза председателят на ДПС Лютви Местан пред журналисти в парламента. „Цветанов и Борисов не случайно се синомизират с полицейщината, насилието върху българските граждани, рекета върху бизнеса, подслушванията, които се превърнаха в практика на преследване на политическия опонент. Настоявам тези дебати да се излъчва пряко по БНТ и БНР. Трябва да се чуят тежките истини и за наследството и за онова, което кабинетът "Орешарски" провежда като политика в тази сфера. Крайният резултат като например оставка на Цветлин Йовчев? Нямаме притеснения. Признавам минимум, защото това не е случайно. Българската Конституция прави сравнително лесно избирането на един кабинет, но механизмите за свалянето на един кабинет са по-трудни, по-тежки”, каза Местан.
Вносителите на вота трябва да съберат 121 гласа "За" вота на недоверие, нещо, което не виждам как ще се получи дори при това крехко съотношение в НС, добави още той.
Вотът на недоверие ще бъде преодолян в пленарна зала. Това каза на брифинг в парламента депутатът от ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов. „Изброените шест мотива, с които се иска вот на недоверие на правителството по проблемите на сигурността, са изключително несъстоятелни, като се има предвид 4-годишната практика на пробиви в националната сигурност, безкрайните опити за незаконно подслушване, както и над 50-те процента организирани специализирани полицейски акции без каквото и да е правно основание, липсата на каквато и да е подготовка и контрол по българските граници, в резултат на което бяхме свидетели на бежанската вълна. Всичко това ни дава основание да очакваме дебатите по вота спокойно и хладнокръвно”, посочи Мерджанов.
„Вотът на недоверие не ни притеснява, като имаме предвид практиката на управление на ГЕРБ и по-специално на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов”, заяви той.
По думите му един от големите успехи на правителството на Пламен Орешарски е било справянето с бежанската вълна, тъй като според него работата по този въпрос е започнала от нулата. „Никой не може да отрече, че мерките, които взе правителството, националният кризисен щаб и Държавната агенция по бежанците бяха резултатни. Към днешна дата практически са сведени до нула незаконните емигранти в държавата”, посочи Атанас Мерджанов.
Естествено, че няма да подкрепим вота на недоверие, каза депутатът от Парламентарната група на „Атака” Магдалена Ташева. „Те разглеждат въпроса с бежанците с обратен знак. Те недоволстват, че това правителство не е предоставило достатъчно комфорт на бежанците. Официално са към 12-13 хиляди, неофициално казват, че са 20 хиляди. Кой плаща тока, водата, храната, поддръжката на 12 000 души”, попита Ташева.
„Настояваме за оставката на Цветлин Йовчев, който не се справи с потока на ислямските пришълци. Информацията от вчера или онзи ден е, че българската армия – горката – е била заставена да им готви манджа, да им разсипва с черпаците. Ето дотам унижиха българската армия. Очевидно тя за друго вече не става”, заяви Магдалена Ташева.
Във връзка със замразяването на депутатските заплати, тя каза: „Аз не съм получила още една неразмразена заплата. Като я получа, ще кажа какво мисля по въпроса”.
Колкото повече стоите на власт, толкова по-тежко ще паднете, и за години после няма да ви има. Това искам да им предам, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента.
Кризата с бежанците е овладяна до голяма степен, каза зам.-министърът на МВР Васил Маринов, по повод вота на недоверие към правителството, заради кризата с бежанците. „Един такъв вот на недоверие към правителството ще даде възможност реално да изложим това, което сме направили, а то не е никак малко, тъй като в началото на кризата имахме четири пъти по-нисък капацитет в едни наистина екстремни условия”, каза Маринов. Той обясни, че благодарение на приятелите на България от ЕС и от други държави, България е успяла да се справи с кризата с бежанците. Вече качихме капацитета и мога спокойно да кажа, че управляваме процесите, посочи Маринов.


Агенция “Фокус”
Магдалена Ташева: "Атака" няма да подкрепим вота на недоверие

Естествено, че няма да подкрепим вота на недоверие. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от Парламентарната група на „Атака” Магдалена Ташева, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Те разглеждат въпроса с бежанците с обратен знак. Те недоволстват, че това правителство не е предоставило достатъчно комфорт на бежанците. Официално са към 12-13 хиляди, неофициално казват, че са 20 хиляди. Кой плаща тока, водата, храната, поддръжката на 12 000 души”, попита Ташева.
„Настояваме за оставката на Цветлин Йовчев, който не се справи с потока на ислямските пришълци. Информацията от вчера или онзи ден е, че българската армия – горката – е била заставена да им готви манджа, да им разсипва с черпаците. Ето дотам унижиха българската армия. Очевидно тя за друго вече не става”, заяви Магдалена Ташева.
Във връзка със замразяването на депутатските заплати, тя каза: „Аз не съм получила още една неразмразена заплата. Като я получа, ще кажа какво мисля по въпроса”.
Яница ТАНЕВААгенция “Фокус”
Александър Ненков, ГЕРБ: Основните ни мотиви за замразяване на депутатските заплати е, че този парламент е нелегитимен

Може и предложението ни за замразяване на депутатските заплати да е възприеме с доза популизъм и така да се възприеме, но искам да припомня, че още, когато ГЕРБ е била управляващо мнозинство в парламента, още от 2009 г. сме правили тази стъпка. Това каза народният представител от ПП ГЕРБ Александър Ненков по време на брифинг в парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Мотивът, който сега ни подтикна към това, тъй като тук вече не говорим за замразяване, а намаляване, тъй като вече взехме по-високи заплати, един от основните ни мотиви е, че този парламент е нелегитимен, по никакъв начин не може да отговори на обществените очаквания и работата, която се върши в парламента не е градивна по никакъв начин. Когато минем някой законопроект, който се е разглеждал в зала, управляващото мнозинство дори нямаме силата и възможността да го отхвърлим или приемем. Затова постоянно прехвърляме гласувания за друг ден. Този парламент не функционира както трябва и няма никаква логика да си увеличаваме заплатите. Паралелната реалност, в която живеят депутатите, с идеите и с уж разкритите нови 60 000 работни места, ние не ги виждаме къде са те. Всичките им обещания са след една година”, каза още Ненков. Димитър Главчев от ГЕРБ посочи, че предложението на партията е депутатските заплати да бъдат замразени от 1 февруари до 31 юли, когато свършва сесията. Защо тогава-защото е крайна сесия, а и се надяваме дотогава настоящият парламент да не функционира”.
Емили ВАСИЛЕВА


Агенция “Фокус”
AFP: Българският премиер се изправя пред вот на недоверие

Българска опозиционна партия внесе трети вот на недоверие срещу подкрепяното от социалистите правителство на премиера технократ Пламен Орешарски, предаде AFP.
Пламен Орешарски зае поста си през май, но бързо изгуби одобрението на разочарованите гласоподаватели в най-бедната страна от ЕС, които обвиняват правителството в корупция и връзки с олигарсите.
Въпреки масовите протести през лятото, призоваващи за неговата оставка, той остана на власт и се очаква да запази поста си и след това предизвикателство. Опозицията твърди, че Орешарски не е осъществил реформите в сектора на сигурността и не се е справил с наплива на сирийски бежанци.
Парламентът ще гласува по вота на недоверие следващата седмица.


Агенция “Фокус”
Бойко Борисов: Колкото повече стоите на власт, толкова по-тежко ще паднете

Колкото повече стоите на власт, толкова по-тежко ще паднете, и за години после няма да ви има. Това искам да им предам, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента, предаде репортер на Агенция “Фокус”. „Петното пак стана известен в обществото. Има много хубаво стихотворение за Петното. Как стана известно това име, сега нашумяло „Петното”? Аз го гледам от една година винаги с Бареков и това го има на всички кадри. Ако той е бил лош човек, как тогава той участваше на всички тези мероприятия и мяташе яйца по нашите митинги, веднъж. През цялото това време, в луксозните коли, които се движи, кой му ги е плащал. Юни месец ги видях с другото момче - как от самата сграда на Министерски съвет, в присъствието на Орешарски, ми даваха акъл какво трябва да правя. Това вече тяхното минава всякаква наглост. Като погледнете във фейсбук, тези хора как са ми писали месеци наред, те са търсили да провокират подобна среща, защо? Защото някой сега се е уплашил, че те могат да разкажат как са били финансирани тези митинги срещу ГЕРБ. И сега най-хубавото е изпреварващата атака, сиреч те са били хора на Борисов. Те никога не са били мои хора, това са абсолютни лъжи, където говорят за както и да е финансиране. Идете при протестиращите и всички ще ви кажат, че, който дойде при мен му казвам, аз съм против каквото и да е неспазване на закони и по този начин сваляне на правителството. Референдум - да, с цялата гражданска енергия, комунистите правят това, което те са правили. Точно така те свалиха ГЕРБ от власт-с такива петна и лекета, по този начин ни свалиха и сега се плашат да не прави същото, няма да го направим”, посочи още Борисов.
Емили ВАСИЛЕВА


Агенция “Фокус”
Атанас Мерджанов: Вотът на недоверие ще бъде преодолян в пленарна зала

Вотът на недоверие ще бъде преодолян в пленарна зала. Това каза на брифинг в парламента депутатът от ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Изброените шест мотива, с които се иска вот на недоверие на правителството по проблемите на сигурността, са изключително несъстоятелни, като се има предвид 4-годишната практика на пробиви в националната сигурност, безкрайните опити за незаконно подслушване, както и над 50-те процента организирани специализирани полицейски акции без каквото и да е правно основание, липсата на каквато и да е подготовка и контрол по българските граници, в резултат на което бяхме свидетели на бежанската вълна. Всичко това ни дава основание да очакваме дебатите по вота спокойно и хладнокръвно”, посочи Мерджанов.
„Вотът на недоверие не ни притеснява, като имаме предвид практиката на управление на ГЕРБ и по-специално на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов”, заяви той.
По думите му един от големите успехи на правителството на Пламен Орешарски е било справянето с бежанската вълна, тъй като според него работата по този въпрос е започнала от нулата. „Никой не може да отрече, че мерките, които взе правителството, националният кризисен щаб и Държавната агенция по бежанците бяха резултатни. Към днешна дата практически са сведени до нула незаконните емигранти в държавата”, посочи Атанас Мерджанов.
Той каза, че резултат е и препятстването на незаконното подслушване.
Яница ТАНЕВА


Агенция “Фокус”
ГЕРБ внесе трети вот на недоверие срещу кабинета на Пламен Орешарски (Справка, Агенция „Фокус”)

Внесеният от ГЕРБ вот на недоверие е трети поред срещу кабинета на Пламен Орешарски. Темата на вота е провалът на правителството в сферата на вътрешната сигурност и обществения ред. На 2 октомври 2013 г. е гласуван първият вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски. Вносители на искането са народните представители от ГЕРБ - за провал в инвестиционното проектиране. Парламентът отхвърля вота. Гласуват 217 народни представители, от които 86 представители на ПГ на ГЕРБ са „за”, 111 от БСП и ДПС – „против”, а 20 от „Атака” се въздържат. На 17 октомври 2013 г. е гласуван вторият вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски. Вносители на искането са народните представители от ГЕРБ за провал на политиката в областта на регионалното развитие. Парламентът отхвърля вота. Гласуват 231 народни представители, от които 93 представители на ПГ на ГЕРБ са „за”, 117 от БСП и ДПС – „против”, 1 от „Атака” - „против”, 20 от „Атака” се въздържат.


Агенция “Фокус”
Васил Маринов: Кризата с бежанците е овладяна до голяма степен

Кризата с бежанците е овладяна до голяма степен. Това каза зам.- министърът на МВР Васил Маринов пред журналисти, по повод вота на недоверие към правителството, заради кризата с бежанците, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Един такъв вот на недоверие към правителството ще даде възможност реално да изложим това, което сме направили, а то не е никак малко, тъй като в началото на кризата имахме четири пъти по-нисък капацитет в едни наистина екстремни условия”, каза Маринов. Той обясни, че благодарение на приятелите на България от ЕС и от други държави, България е успяла да се справи с кризата с бежанците. Вече качихме капацитета и мога спокойно да кажа, че управляваме процесите, посочи Маринов.
Ксения ПЕЕВА


Агенция “Фокус”
Лютви Местан: Ще се отнесем сериозно към всеки един от мотивите, които са представени от вносителите на вота

Ще се отнесем сериозно към всеки един от мотивите, които са представени от вносителите на вота. Това каза председателят на ДПС Лютви Местан пред журналисти в парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Нямаме лидерски спор, има лъжливи, клеветнически проблеми, които трябва да се докажат пред съда. Не, заради засегната лична чест, ако беше така нямаше, въобще да се занимавам с Бойко Борисов, но ще се обърна със сигурност към съда, заради засегнатата чест на институциите на България. Един бивш премиер не мога да си позволява такива безпочвени, лъжливи и клеветнически твърдения. Убеден съм, че никой не вярва, че бих могъл да имам достъп до СРС-та. Обяснението ми защо Борисов говори тези неща е, заради това, че не рядко виждаме в другите собствените си страхове, комплекси, действия. Започвам да гадая дали той не прави много тежко самопризнание дали той самият не е действал по този начин и заради това подозира днешни те управляващи в подобни приуми”, каза още Местан.
Емили ВАСИЛЕВА


Агенция “Фокус”
Веселин Вучков: Не очакваме този вот категорично да успее, с оглед на политическата конфигурация

Не очакваме този вот категорично да успее, с оглед на политическата конфигурация. Това каза пред журналисти народният представител от ГЕРБ Веселин Вучков, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Но, все пак се надяваме управляващата коалиция да се вслуша в аргументите на опозицията, а не да подхожда в стил-опорни точки и безпощадно и безплодно отхвърляне на аргументите ни. Надяваме се този вот да бъде полезен и те да се вслушат в конкретните ни разумни аргументи”, заяви Вучков. Народният представител от ГЕРБ Красимир Ципов добави „Станахме свидетели на заявка на бърза реформа на системата на МВР, но законопроектът беше внесен през втората половина на ноември, едва тази седмица влиза в дневния ред на пленарна зала. Министърът на вътрешните работи и управляващата коалиция дължи отговор, защо при положение, че беше дадена заявка за тази бърза реформа не бе приет новият законопроект за МВР. По същия начин стои и въпроса за законопроекта за промени за убежището и бежанците, той беше внесен с претенцията да бъде приет много бързо и да реши всички проблеми, които възникнаха с бежанската криза”, каза още Ципов. На въпрос дали „Атака” ще подкрепи ГЕРБ за вота Веселин Вучков отговори „Те са длъжни да участват в дебата и да заявят категорична позиция, ще ги призовем, дали аргументите ни срещу сегашното управление на системата за сигурност и в частност МВР са основателни ние смятаме така. Ако те са принципни, трябва да подкрепят аргументите ни, ако не да потърсят друг политически ход. Споменали сме и подслушванията, като мотиви”, заяви Вучков. По отношение на контрабандата Ципов посочи, че всеки може да обиколи София на местата, където се продават цигари и да види колко кутии цигари без бандерол се продават. Когато им беше посочен въпросът, че и по време на тяхното управление положението с контрабандата в било същото, Красимир Ципов го отрече.
Емили ВАСИЛЕВА


Агенция “Фокус”
Премиерът Пламен Орешарски: Мисля, че и този вот няма да успее

Повечето им аргументи звучат като самокритичност за тенденции и факти, които са формирани в предишни периоди, така че мисля, че няма да успее и този вот. Това каза на брифинг в парламента премиерът Пламен Орешарски във връзка с внесения от ГЕРБ вот на недоверие към правителството на тема сектор „Сигурност”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Очаквам да има дебат. Кой ще гласува „за” и „против” – е работа на парламента”, заяви Орешарски.
„Вотът е самокритика, доколкото основни аргументи като увеличаване на битовата престъпност, контрабандата, са тенденции, ясно оформени в периода на предишното управление. Може би, виждайки какво са направили, те сега се забавляват”, обясни министър-председателят.
Яница ТАНЕВА


Агенция “Фокус”
Красимир Ципов: Не малко български граждани могат сами да преценят и да дадат отговор как се справя правителството в противодействието на престъпността

Вчера вицепремиерът Цветлин Йовчев представи доклад за изпълнението на мерките по плана, който беше приет в края на миналата година. Това каза пред журналисти народният представител от ГЕРБ Красимир Ципов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Този доклад е изпъстрен с доста неверни факти, аргументите ще ги чуете в пленарната зала и ние ще оборим всяка една точка, всеки мотив, който е заложен в този доклад”, заяви Ципов. Той посочи, че по отношение на темата с бежанците е важно да се направи връзка с проблема с битовата престъпност. „Това, че на границата бяха командировани на ротационен принцип над 1500 полицейски служители, няма как да не се отрази на противодействието на престъпността. По отношение на другите важни тема, нека да запазим елемент на изненада, следващата седмица ще се чуят аргументите ни, когато се разглежда предложението ни”, добави Ципов. На въпрос как от ГЕРБ гледат на критика на управляващите, че тази тема не е най-добрата и е слаба за ГЕРБ, Ципов отвърна, че дали това е така ще се види следващата седмица. „Твърдим, че имаме достатъчно силни аргументи, от отсрещната страна повече от седем или осем месеца чуваме едни уверения, че бъдат предприети действия, за да се справим с този или онзи проблем, а не малко български граждани могат сами да преценят и да дадат реален отговор на това как се справя правителството в противодействието на престъпността”, посочи още Красимир Ципов.
Емили ВАСИЛЕВА


Агенция “Фокус”
Премиерът Пламен Орешарски: Аргументите на вота ми звучат като самокритика

На пръв поглед аргументите ми звучат като самокритика. Това каза на брифинг в парламента премиерът Пламен Орешарски във връзка с внесения от ГЕРБ вот на недоверие към правителството на тема сектор „Сигурност”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Взех вота. ще го прочета внимателно. Това не е силна за тях тема”, заяви премиерът.
Яница ТАНЕВА


Агенция “Фокус”
Веселин Вучков: Конкретната тема на вота на недоверие е провалът на правителството в сферата на вътрешната сигурност и обществен ред

Конкретната тема на вота на недоверие е провалът на правителството в сферата на вътрешната сигурност и обществен ред. Това каза пред журналисти народният представител от ГЕРБ Веселин Вучков, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „На първо място, причината е изцяло дискредитирана реформа на сектор сигурност, която трае вече повече от половин година, и която получи граждански вот на недоверие от юни миналата година. Опитът, който, според нас е сполучлив, специалните служби да бъдат подчинени на политически, конюнктурни интереси”, заяви Вучков. Той обясни още, че други причини за внасянето на вота на недоверие към правителството са несправянето с бежанския проблем, ескалиращата контрабанда, нещо, което вчера бил признал и премиерът Пламен Орешарски, безпощадната битова престъпност, която е породена от редица анемични, безплодни управленски действия.
Емили ВАСИЛЕВА


Агенция “Фокус”
Димитър Главчев: Вотът на недоверие е на тема вътрешна сигурност

Парламентарната група на ГЕРБ внесе вот на недоверие срещу правителството. Спряхме се на това, което беше обещал председателят на партията - вотът е на тема вътрешна сигурност, независимо, че виждате какво се случва в „Митниците”, финансите, каква е събираемостта. Това каза пред журналисти народният представител от ГЕРБ Димитър Главчев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Въздържам се от изказвания по темата за вътрешна сигурност, доколкото знам Орешарски е специалист по финанси, което напоследък не е толкова сигурно, така че му препоръчва и на него да не се изказва по теми, които не са му специалност, въпреки че все пак е премиер”, заяви Димитър Главчев.
Емили ВАСИЛЕВА


Агенция “Фокус”
Парламентарната група на ГЕРБ внесе вот на недоверие срещу правителството на тема сигурност

Парламентарната група на ГЕРБ внесе вот на недоверие срещу правителството на тема сигурност, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Сред мотивите за вота са изцяло дискредитираната реформа в сектор "сигурност", ескалираща контрабанда, битова престъпност, каза Веселин Вучков от ГЕРБ.
Очаквайте подробности.
Емили ВАСИЛЕВА

Принтирай    Оразмери текст   + -