НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:53


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Илияна Йотова: Препоръката за спиране на европейските средства в доклада на ЕП е израз на двоен стандарт спрямо България и Румъния

Илияна Йотова: Препоръката за спиране на европейските средства в доклада на ЕП е израз на двоен стандарт спрямо България и Румъния

4 Април 2014 | 11:02 | Радио "Фокус", "Добро утро, България"
Илияна Йотова, евродепутат от БСП /ПЕС/, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Европарламентът препоръча на Европейската комисия спиране на еврофондовете за България. Тази препоръка се съдържа в специална точка на доклада на бюджетната комисия за освобождаване от отговорност на комисията за 2012 година. Как да разбираме тази препоръка, от къде дойде?
Илияна Йотова: Ако трябва да отговоря на вашия въпрос директно и аз не мога да разбере откъде дойде, защото се опитах да поставя този въпрос. Какви са основанията, аргументите за вписването на такъв текст още по време на дебата по този доклад. Но за съжаление не получих отговор, на най-малко от самия докладчик.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илияна Йотова: Няма отделен доклад за България за използването на евросредства

Илияна Йотова: Няма отделен доклад за България за използването на евросредства

3 Април 2014 | 10:06 | БНР, "Преди всички"
Илияна Йотова, евродепутат, в интервю за предаването „Преди всички” на БНР

Водещ: Как и защо България отново попадна във фокуса на вниманието на Европейския парламент, изложени ли са на риск еврофондовете за България, каква е причината страната ни да е спомената в отделен коментар в рамките на доклада за освобождаване от отговорност на Европейската комисия за бюджета за 2012 г. Тема, която разбуни духовете в последните дни. Продължаваме я с евродепутата Илияна Йотова. Докладът беше обсъждан вчера в Европейския парламент, кажете ни как премина обсъждането?
Илияна Йотова: Даже много късно снощи, някъде към 11.30 българско време започна този дебат. Вижте, нека първо бъдем наясно. Няма доклад отделно за България. Ставаше дума за една дискусия, която обсъжда финансовия отчет бих казала на 51 институции в Европа. Не случайно наблягам на тази цифра, защото освен на Европейски съвет, Европейската комисия и Европейския парламент има още 48 институции, които са засегнати от т.нар. освобождаване от отговорност, което простичко означава дискусия за това как са били използвани парите на европейските данъкоплатци през 2012 г., какви са слабостите и какви са рисковете, има ли злоупотреби. Така че това беше основно дискусията и е малко превратно някак си представено в България, че става дума само за Европейската комисия, само за европейските фондове, а пък още по-малко за страни като България и като Румъния.
Водещ: Ами за да се опитаме да си създадем реална представа какво точно става, затова ги правим и тези разговори. Дотолкова, доколкото информация имаме в момента…
Илияна Йотова: Именно, да. Точно така. Това в никакъв случай не е упрек към вас, това е просто едно изясняване на ситуацията. Защото вчера на сайта и това, което успях да видя по интернет в българските медии, е доста странно на моменти. Нека само да дам още едно пояснение. За да бъдат изготвени тези доклади на редица наши колеги, дискусията в Европейския парламент е започнала още миналата година, през ноември. Чути са становищата по отношение на финансовите харчове на всички генерални дирекции в Европейската комисия, на Сметната палата, на външната служба, например на госпожа Аштън, на омбудсмана европейски и на редица още други институции. В резултат на тези дълги дискусии се стига до едни доклади и тази дискусия, която снощи беше проведена, беше общо върху финансовите отчети на всичките тези 51 институции.
Водещ: Колко обезпокояващо е обаче, госпожо Йотова, фактът, че за пръв път като че ли се прави пряка връзка между изводите от годишния мониторингов доклад по правосъдие и усвояването на еврофондовете у нас?
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илияна Йотова: След появата на АБВ беше задължително Сергей Станишев да поеме отговорността за евроизборите и за листата

Илияна Йотова: След появата на АБВ беше задължително Сергей Станишев да поеме отговорността за евроизборите и за листата

17 Март 2014 | 08:39 | ТВ7, "Добро утро, България!"
Илияна Йотова – евродепутат, в интервю за предаването „Добро утро, България!” на ТВ7

Водещ: Търсим параметрите на кризата в Украйна върху нашия живот в България; върху това как политиците ще се обединят с обща декларация в Народното събрание. Госпожо Йотова, разрешете ми да се усъмня в това. Волен Сидеров иска извънредно заседание още днес, няма такова. Той е за неутралитет на България, коренно противоположна на вашата позиция, ДПС като че ли е най-близо. А Бойко Борисов ви обвини, че стъпвате на опорните точки на Кремъл във вашата декларация.
Илияна Йотова: Очевидно някой добре чете опорните точки на Кремъл, след като знае колко са близки до тези на БСП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илияна Йотова: Неуместно и вредно е да се правят сравнения между Крим и Косово

Илияна Йотова: Неуместно и вредно е да се правят сравнения между Крим и Косово

12 Март 2014 | 12:18 | Радио „Фокус”, „Добро утро, България”
Илияна Йотова, евродепутат от БСП/ПЕС, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус”

Водещ: На фона на това, че Крим трескаво се подготвя за референдум и на фона на това, че американският президент Барак Обама ще приеме в Белия дом изпълняващия длъжността министър-председател на Украйна Арсений Яценюк, остана ли място за дипломация в търсене на решение на украинската криза и каква трябва да бъде българската позиция?
Илияна Йотова: Бързам веднага да кажа на вашия въпрос. Не само, че трябва да има дипломация, а задължително е да има преговори от всички страни, защото напрежението наистина нараства. Никой няма нужда от нова война.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Марсоходът Кюриосити, който откри високо съдържание на газ метан в атмосферата на Марс. 24 юни 2019 г.
Марсоходът Кюриосити, който откри високо съдържание на газ метан в атмосферата н...

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.