Администрацията на САЩ твърди в отговор на критиките от руския президент Владимир Путин, че Съединените щати са направили повече от другите страни, за да предотвратят конфронтация в Украйна, предава ТАСС.



На редовен брифинг за журналисти във вторник, говорителят на Държавния департамент Нед Прайс потвърди, че Вашингтон е взел под внимание забележките на руския лидер във видео обръщение към участниците и гостите на 10-ата Московска международна конференция по сигурността. "Е, неоснователността на коментарите на президента Путин не остана незабелязана тук. Точно поради причината, че никоя друга страна не направи повече в навечерието на бруталната инвазия на Русия в Украйна, за да се опита да предотврати война“, заяви служителят на американското външно министерство .

От негова гледна точка Вашингтон активно се е опитвал да предотврати развитието на ситуацията около Украйна по военен сценарий. "Взаимодействахме не само с нашите партньори и съюзници в НАТО и Киев, но и с руснаците – на високо ниво“, отбеляза Прайс. Той припомни, че в навечерието на началото на специалната военна операция на Русия в Украйна между руския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен са се състояли "няколко срещи лице в лице“. Освен това Прайс обърна внимание на разговорите между руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков и първия заместник-държавен секретар Уенди Шърман, консултациите чрез Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и Съвета Русия-НАТО.

Според Прайс всички тези контакти не са дали желания резултат, "тъй като президентът Путин бе твърдо решен“ да реализира планове за операция в Украйна. Според американския дипломат само руското правителство носи отговорност за продължаващите военни действия в Украйна. САЩ само доставят на Украйна средства за самоотбрана, защита на суверенитета и независимостта, смята Прайс.

Освен това той не отрече, че Вашингтон "призовава страните по света да не взаимодействат с военно-промишления сектор на Русия“, тоест да не влизат във военно-техническо сътрудничество с Москва. Сключването на договори от други страни с руската отбранителна индустрия за доставка на оръжия и военно оборудване на Москва може да доведе, наред с други неща, до санкции от страна на САЩ и "десетки други страни“ сред съюзниците на Вашингтон, предупреди Прайс.

По-рано президентът на Русия заяви, че страните на Запада се опитват да запазят "хегемонията, която им се изплъзва от ръцете“, но ерата на еднополюсния световен ред отива в миналото. "За да запазят своята хегемония, те (западните страни) се нуждаят от конфликти. Ето защо те подготвиха съдбата на пушечно месо за народа на Украйна, реализираха "антируския“ проект, затвориха си очите за разпространението на неонацистите идеология, кланетата на жителите на Донбас, снабдяваха и продължават да снабдяват с оръжия киевския режим, включително тежки въоръжения“, каза Путин. Според него "ситуацията в Украйна показва, че САЩ се опитват да проточат този конфликт“. Президентът добави, че Съединените щати действат "точно по същия начин“, като "разпалват конфликтен потенциал в Азия, Африка и Латинска Америка“.

Превод и редакция: Иван Христов