Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че Борис Джонсън е бил "позор за поста министър-председател“, пише Independent. Говорейки на панелно събитие в Edinburgh Fring, Стърджън не спести силни думи за премиера в оставка.

Тя каза: "Не бях съгласна с Дейвид Камерън, не бях съгласна с Тереза Мей, не бях съгласна с Борис Джонсън, но той е единственият, който всъщност опозори поста министър-председател... Колкото по-скоро си отиде, толкова по-добре“.

По думите й, мисълта, че по време на пандемията от Covid-19 са се провеждали партита, "е взривила ума й“.

"Идеята, че това можеше да се случи, докато останалата част от страната преживяваше ужасите на това, наистина ме поразява“, каза тя на публиката. "Партиите сами по себе си са достатъчно лоши, но (при Джонсън) това беше лъжата, честно казано, и постоянните опити да се променят целите и начинът му на изказ“.

"Той беше позор, нека бъдем честни“, категорича е тя.

Четирима министър-председатели са били на Даунинг стрийт, откакто Стърджън пое поста през 2014 г. и тя се пошегува пред публиката, че никога не е предполагала, че ще "гледа назад с тъга“ към Тереза Мей като министър-председател.

"В началото на Covid си помислих, че би било много по-добре да я има Тереза Мей – тя винаги си знаеше нещата. Тя си знаеше брифингите“, припомня си първият министър на Шотландия. Тя се пошегува също, че г-жа Мей е "по-добра танцьорка от мен“.

Първият министър призова за повече разнообразие в политиката и похвали шотландските лейбъристи за това, че имат лидери от средите на различните.

Тя добави: "Ето едно изречение, което никога преди няма да ме чуете да произнасям: за да бъда справедлива към лейбъристите в Шотландия, те вече са имали жена лидер и в момента имат мюсюлмански лидер, така че британските лейбъристи наистина трябва да се обединят около действия в многообразието“.

На въпрос кого би предпочела да види като министър-председател, Стърджън сви рамене и се засмя и каза, че никой от тях няма да спечели избори в Шотландия.

Тя каза: "Всъщност не става въпрос за това. Те никога няма да спечелят избори в Шотландия. Какво е общото между Маргарет Тачър, Джон Мейджър, Дейвид Камерън, Тереза Мей и Борис Джонсън? Те никога не са печелили избори в Шотландия“.

Стърджън определи изборите, пред които са изправени избирателите в Англия, като "ужасни“ и обвини лидера на лейбъристите сър Кийр Стармър, че е "бледа имитация на торите“.

Стърджън също се обърна към коментарите, направени от претендентката за лидерство на торите Лиз Тръс, която каза, че тя трябва да бъде "игнорирана“.

Тя каза: "Аз съм демократично избран първи министър и вие можете да бъдете на тази позиция само ако значително количество хора гласуват за вас“. "Когато тя каза, че трябва да бъда игнорирана, това, което много хора в Шотландия чуват, е, че демократичните гласове и изборите на хората в Шотландия трябва да бъдат игнорирани. Не мисля, че това е уместно. Хората в Шотландия стават все по-уморени да бъдат игнорирани от премиерите на торите“.

Превод и редакция: Иван Христов