Четири подземни контейнера за събиране на смесени битови отпадъци ще бъдат разположени в Шумен, съобщиха от общината. Дейностите по поставяне на новите съоръжения в града ще започнат от понеделник, 4 юли. Първите два контейнера ще бъдат разположени в квартал "Тракия“ на ул. "Странджа“ срещу блок №2 до детската площадка, а останалите два ще бъдат поставени на ул. "Цар Освободител“ до ДКЦ-1 (новата поликлиника).

Във връзка с извършването на изкопно-монтажни дейности от общинската администрация отправят молба към гражданите да не паркират автомобилите си в близост до местата, където ще се слагат съдовете, за да не се затруднява работата по поставяне на съоръженията. От общината допълват, че се извиняват предварително на шуменци за създаденото неудобство.

Подземните контейнери са снабдени с механизъм за отваряне с педал и съд с обем 3 кубични метра. Те са закупени със средства от натрупаните месечни отчисления на Община Шумен по Закона за управление на отпадъците за периода от 1 март до 31 декември 2020 г., като общата стойност е 35 000 лв.