Правителството одобри позицията на България за заседанието на Съвета на ЕС по общи въпроси, който се събира на 2 юни в Люксембург по покана на Френското председателство във формат "кохезионни министри“. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Съветът ще приеме заключения по публикувания през февруари Осми доклад на Европейската комисия за икономическо, социално и териториално сближаване под мотото "Сближаване в Европа до 2050 г.“.

На фона на днешните предизвикателства пред Европа като климатични промени, ограничени природни ресурси, негативна демографска картина, икономическите кризи, пандемията COVID-19, а сега и военния конфликт в Украйна, рискът от икономическа стагнация и задълбочаване на разликите в развитието на отделните региони на Европа е особено голям. На този фон Европейският съюз си е поставил амбициозен дневен ред за сближаване и устойчив растеж, зеления и цифровия преходи, постигането на енергийна независимост и неутрална по отношение на климата икономика. Министрите ще обсъдят различните подходи за устойчив път на развитие на регионите, така че техните особености и различни стартови позиции да бъдат отчетени по пътя към общоевропейските цели.

Изпълнението на инвестиции по опростени правила и запазването на партньорството с регионалните и местни власти, гражданите и бизнеса, са сред акцентите в одобрената позиция на България. Многостепенното управление с участието на всички заинтересовани страни, териториалният подход и съчетаването на различни инвестиции, съобразно нуждите и особеностите на конкретните региони, са достижения на кохезионната политика, които носят добавена стойност именно за насърчаване на бенефициентите да бъдат инициативни и отговорни участници в процеса. Освен това те водят до съчетаване на европейските с националните приоритети. Все по-важни занапред ще бъдат функционалните връзки между градовете като центрове за растеж и селата, става ясно от позицията. Необходимо е обаче регионалните измерения да бъдат още повече насърчавани и отчитани във всички политики и инициативи на ЕС.

Ключови за успеха на политиката, според страната ни, ще бъдат по-нататъшното опростяване на правилата и процедурите за достъп до фондовете, намаляването на административното бреме за тяхното управление и не на последно място, единна рамка от правила за различните инструменти за финансиране на ЕС. От своя страна заложената в регламентите гъвкавост за реакция на непредвидени обстоятелства носи ползи за държавите- членки, но не бива да води до изместване на фокуса на кохезионната политика, като дългосрочна инвестиционна политика на ЕС за сближаване, растеж, заетост и балансирано териториално развитие, се казва още в позицията.

В дневния ред на заседанието на Съвета се планира още министрите да обсъдят и допълнителни възможности за подпомагане на европейско ниво на държавите, които посрещат бежанците от войната в Украйна.