Не дали, а с колко ще се оскъпи токът за битовите потребители е основният въпрос. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" енергийният експерт Явор Куюмджиев.

"Очаквам да има 4-5% повишение на цената на електроенергията, което до някаква степен е поносимо и отразява инфлацията. Все пак и доходите на хората, включително и на пенсионерите на с около 10%", отбеляза експертът.

Куюмджиев изтъкна, че ситуацията може да стане по-сложна, ако във Фонд "Сигурност на електроенергийната система“ не се намерят пари: "Фондът има два източника на приходи - единият е продажбите на емисиите на въглеродният двуокис, които ни се полагат по Плана за зелен преход, които се падат на държавата, а държавата ги дава на Фонда, а той ги продава на международните пазари. Проблемът в този източник на приход е, че цените на емисиите на въглероден двуокис паднаха двойно. Ако преди една година бяха 100 евро, в момента са 50-60 евро. Другият източник на приходи е 5% от приходите на всички електроенергийни производства в страната - държавни и частни. Както наблюдаваме обаче напоследък производството на електроенергия е спаднало с 14% за първите месеци на година в сравнение с миналата година, т.е. и от там приходите за Фонда намаляват".

На трето място енергийният експерт добави и фактът, че Асен Василев е изтеглил около 1 млрд. лв. от Фонда: "Ако не ги беше изтеглил, проблем нямаше да има, дори и с тези занижени приходи".