745 зрелостници се явяват на матура по БЕЛ в област Кюстендил, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. В Министерството на образованието и науката (МОН) тази сутрин беше генерирана изпитната комбинация за държавния зрелостен изпит по български език и литература. За написването на интерпретативното съчинение или есето се падна вариант 13, но информацията за формулирането на темите ще бъде съобщена по-късно през деня. Броят на възможните комбинации за генерирането на изпита, заедно с темата, беше 5 859 375.

Общият брой на въпросите остава непроменен - 41. С избираем отговор вече ще бъдат само 22 от тях - с осем по-малко от миналата година. 16 ще са задачите с кратък свободен отговор. Други две ще са за създаване на текст в рамките на четири-пет изречения.

И през тази година максималният брой точки на матурата ще е 100. Съчинението или есето ще носят най-много 30 точки, а затворените въпроси - 22 точки. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 точки, които носят оценка "Среден (3)". Досега за това бяха необходими 23 точки, които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.

Венцеслав ИЛЧЕВ