Няма как да се позволи работа на ТЕЦ "Марица 3“ до края на месеца, след което да започнат по план ремонтната програма от 1 юни, както предлагат, защото са в нарушение. Животът на хората е по-важен.

Това каза Борислав Сандов, вицепремиер и министър на околната среда и водите, в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ за спирането на дейността на ТЕЦ "Марица 3“ и очаквания днес протест.

"Нямам поле за разговори със служителите, които са на ТЕЦ "Марица 3“, а единствено с ръководството, което трябва да въведе нужните модернизации, да направи основен ремонт на инсталациите, на мястото, на цялото предприятие. Тогава може да функционира по смисъла на законодателството на България“, заяви той.

Според екоминистъра няма как да се позволи да работят до края на месеца, след което да започнат по план ремонтната програма от 1 юни, както предлагат. "Не, няма такава опция, защото предприятието е в нарушение и не си е изпълнило комплексното разрешително, по което функционира. Това е като да работите без лиценз например или това е като да работите в нарушение. Просто няма как да се получи по този начин. Те трябва да изпълнят изискванията на закона и чак тогава могат да работят“, поясни министър Сандов.

По думите му не става въпрос за лично отношение, а за изпълнение на закона. "България беше осъдена в Съда в Люксембург именно в четвъртък по линия на серните диоксиди, заради което е затворено и това предприятие. Така че тук плащаме цялата държава, основно хората със здравето си в района, заради това, че едно предприятие замърсява“, добави той.

Милсолава АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"