Първата група от българската делегация замина снощи за бразилския град Кашияс до Сул където на 1 май се открива лятната Олимпиадата (Дефлимпикс) за спортисти с увреден слух. 22 състезатели в 6 вида спорт ще представят България на Игрите, които са най-престижния спортен форум за глухи и се провеждат веднъж на всеки четири години по правилата на Олимпийските игри.

Българската делегация освен спортистите включва и треньори, лекари, физиотерапевти и преводачи на международен жестов език. Начело на групата е председателя на родната федерация Николай Бозев. Участие в Бразилия ще вземат Надка Начова и Елена Узунова в леката атлетика (седмобой и хвърляне на копие), Радостина Йотова и Николай Христов в карате, Силвия Бозева, Людмил Гетов и Алекс Йорданов – бадминтон, джудистите Благой Поповчев, Христо Станойчев и Владимир Марински. Волейболният отбор при мъжете е съставен от 10 играчи, а в борбата с шансове за отличие от Игрите са Панайот Димитров и Пламен Дончев.

" Ще пътуваме за Бразилия на три групи, като в първата заминават спортистите , чийто дисциплини са в началото на Олимпиадата. Огромна ще бъде конкуренцията във всички спортове, но съм сигурен, че нашите състезатели са много добре подготвени и готови да спечелят отличия. Проведохме планиратата тренировъчна подготовка преди Игрите и дано да имаме и малко късмет на бразилска земя в шестте спорта с българско участие.

Благодаря на министерството на младежта и спорта за осигурените средства около предстоящето ни участие в Дефлимпикс 2022 и на всички треньори и деятели, които бяха близо до състезателите през цялото време в последните месеци. Ще представим достойно нашата страна на Олимпиадата за спортисти с увреден слух и съм убеден, че всеки един от тях ще даде максимума от своите възможности и потенциал за крайния успех“, сподели преди заминаването шефът на Българската спортна федерация за глухи Николай Бозев.

Самата Олимпиада в бразилския град Кашияс до Сул ще бъде открита с тържествена церемония на 1 май и закрита две седмици по-късно. Очаква се над 3 000 спортисти от 116 държави да вземат участие в Игрите.