"Великденската добавка от 70 лв. за всички пенсионери започна да се изплаща от днес и вече има хора, които са я получили. Това означава, че за април месец българските пенсионери ще получат най-малко 500 лв. – това е минималната пенсия от 370 лв., ковид добавката от 60 лв., плюс великденската добавка от 70 лв." Това каза секретарят на парламентарната група на "БСП за България" Вяра Емилова в предаването "Думата е ваша" по БСТВ, съобщиха от пресцентъра на БСП.

По нейните думи упоритото настояване на БСП за преизчисляване на пенсиите започва да дава резултат, но това става много бавно и на база на много изчисления. "Вчера предложихме на нашите коалиционни партньори преизчисляване на пенсиите от 1 юли със средоосигурителен доход към 2021 г. Това е много важно, защото много пенсионери се притесняват, че когато спре ковид добавката от 60 лв., техните пенсии ще спаднат много. Няма начин, при който да сме давали толкова дълго ковид добавка и хората са разполагали с тези средства, изведнъж да им бъдат отнети. Ние сме наясно с това и аз благодаря на екипа на Министерството на труда и социалната политика, които работят денонощно, за да предложим най-доброто решение, което е в синхрон с бюджета и удовлетворява и нашите пенсионери – да не бъдат пенсиите по ниски от това, което получават сега", категорична бе Емилова.

Народният представител от левицата представи пред зрителите на БСТВ и другите предложения на БСП за актуализацията на бюджета: "Искаме да сложим таван на цените на някои основни продукти. Това ще помогне на хората да се справят с кризата. Производителите няма да пострадат, защото ще има държавен фонд, който да компенсира разликата между ниската и реалната цена. Предлагаме и диференцирано ДДС на регулираните стоки като лекарства и електроенергия. Също така, необлагаем минимум от 760 лв."

Вяра Емилова сподели и впечатленията си от срещата с възпитаниците на училището за планински водачи в Черни Осъм – единственото по рода си в Европа: "В коалиционното споразумение заложихме, че ще развиваме всички видове туризъм. Затова и днешната среща с възпитацините на училището, техния директор и преподаватели беше изключително ползотворна. Благодаря на заместник-министъра на туризма Ирена Георгиева, както и на председателя на парламентарната Комисия по туризъм Елин Димитров, които също присъстваха на срещата и изказаха, първо, своето въодушевление от тези млади хора, и второ, да видим какви са проблемите в училището и как можем да ги решим."

Емилова изтъкна, че заедно с Елин Димитров са поели ангажимент да изчистят нормативната база и в предстоящото обсъждане на Закона за туризма да направят така, че тези ученици да бъдат подпомогнати с таксата, която плащат за придобиването на квалификация, а Министерството на туризма ще работи по олекотяването на самата процедура.