Трима от четирима, страдащи от депресия, нямат достъп до адекватна помощ

Колко значим социален и медицински проблем е депресията алармираха участниците в дискусионното студио "Картина на психичното здраве с фокус върху депресивните състояния“, съобщиха от новосформираната Коалицията за психично здраве в България. Хибридното събитие се състоя на 17 февруари 2022 г. като продължение на стартиралата през изминалата година информационна кампания "Победи депресията“ и бе организирано от новосформираната Коалицията за психично здраве в България, в която участници са СЗО – България, Фондация "Глобална инициатива в психиатрията“, УНИЦЕФ – България, Портал на пациента, Националният център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), Асоциация "Грижа за пациента“, Фондация "В помощ на здравето“.

Представителят на СЗО за България доц. Михаил Околийски подчерта за пореден път огромната нужда от реформа в психиатричната помощ в страната ни и да се инвестира в психичното здраве. "Ковид пандемията допълнително обърна внимание на психичното здраве, защото много хора развиха тревожност и депресивни разстройства, а хората с психични заболявания ги обостриха. Отделно статистиката показва, че един на пет човека развива някога в живота си поне един епизод на психотично разстройство, а депресията сред хората над 65 години се удвоява.

За съжаление трима от четирима, страдащи от депресия, нямат достъп до адекватна помощ – до три визити на месец при психиатър, психолог или психотерапевт“, обясни проблема доц. Околийски. Той обърна също внимание, че е нужно овластяване на пациентите с психична болест, за да могат да влияят на качеството на психиатричните услуги. Най-големият проблем в българската психиатрия е доминиращата властова позиция на психиатъра към пациента плюс отдалечеността на психиатричните болници от големите градове и липсата на психиатрична помощ в общността.

Доц. Околийски подчерта, че в Националния план за устойчиво развитие, финансиран от ЕС, са предвидени 30 млн. лева за модернизиране и развитие на психиатричната помощ в България и за въвеждане на здравно обучение в българските училища, за да се научат децата да се справят с психоемоционалните си кризи и се намали агресията. "Ако това не се превърне в държавна политика и този път, ако психиатричната помощ остане същата, това ще бъде скандално!“, бе категоричен доц. Околийски.