Окръжна прокуратура – Русе внесе в съда обвинителен акт срещу едноличен търговец за престъпление против данъчната система по чл. 255, ал.3 вр. ал.1, т.2 пр.2, т.3 пр.1, т.5 пр.2, т.6 пр.2 вр. чл.26, ал.1 от НК. Това съобщиха от Окръжна прокуратура - Русе.

Обвинението срещу М.Б. е за това, че през периода 01.05.2007 г. - 30.04.2010 г., в гр.Русе, в условията на продължавано престъпление, на множество пъти, като едноличен търговец, избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в големи размери – данък върху добавена стойност в размер на 91213.51 лева и данък върху доходите на физическите лица в размер на 96850.42 лева, общо 188063.93 лв.

Основната дейност на едноличният търговец била строителство на жилищни сгради и продажба на изградените имоти в тях. В хода на продажбите обвиняемият решил да избегне установяването и плащането на свързани с дейността на ЕТ дължими задължения по Закона за данък върху добавената стойност и по Закона за данък върху доходите на физическите лица. Това извършил чрез недеклариране пред приходната агенция на действителните стойности по осъществените от него като изпълнител доставки – продажби на недвижими имоти и неначисляване на данък върху добавената стойност върху тези недекларирани/укрити стойности, които са били действително заплатени от купувачите.

Предстои насрочване на делото за разглеждане пред съда.

* Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България и чл. 16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.