Ще бъде обсъдено дали американски сили могат да участват в състава на българската батальонна бойна група. Това каза министърът на отбраната Стефан Янев в началото на годишната конференция на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Актуалната тема на форума тази година е "Адаптиране на структурата на въоръжените сили, планирането, подготовката и използването им към изискванията на концепцията на НАТО за възпиране и отбрана в Евроатлантическата зона".

"Ще се направи необходимата дискусия, анализ за състоянието на българската армия и на нашите способности към момента, тенденциите, които виждаме и съобразно които ще продължи превъоръжаването и модернизацията на българската армия, така че тя да бъде адекватна на съвременните предизвикателства“, заяви Стефан Янев.

В отговор на журналистически въпрос, министърът посочи, че в момента се създава батальонна бойна група, каквато досега не е имало.

"Батальони има много, батальонна бойна група тепърва се създава. Какво трябва да съдържа тя? Ще дам един пример – в състава на батальонната бойна група трябва да има артилерия с калибър, какъвто ние нямаме в българската армия, т.е. това е един от елементите, за които ще бъде отправено запитване, с тенденция този дефицит да бъде попълнен“, поясни Стефан Янев.

На въпрос какви теми ще бъдат разисквани с американските представители, които от днес са на визита в България министър Янев посочи, че ще бъдат обсъждани широк кръг от теми.

"Най-общо темите ще са в рамките на стратегическото партньорство между двете страни. В този смисъл, вероятно ще имаме комуникации по тема дали американски елементи и сили могат да участват в състава на българската батальонна бойна група, но решенията ще се взимат след разговорите на военно-техническото ниво. И все пак да не забравяме, че в алгоритъма на взимане на решения, предстои среща на министрите на отбраната на НАТО през следващата седмица и след това ще имаме ясен хоризонт“, каза още министър Янев.