От 420 вида птици, които са регистрирани на територията на България, в резервата се откриват около 220 вида. Това каза Eлена Илиева, директор на Природонаучен музей при Биосферен парк "Сребърна“, в дневния блок "Добър ден, Българи“ на Радио "Фокус“ във връзка със Световния ден на влажните зони.

". Да, веднага ще кажат някои, че стават все по-малко и по-малко, но причината не е само в човешкия фактор. Причините са комплексни. От тия 220 вида около 90 са водоплаващи. И веднага отварям една скоба. На тези водоплаващи птици, тук е тяхното родно място, тук те снасят яйцата си, тук отглеждат малките си. И наистина, тук, в "Сребърна“, е една от трите големи колонии в Европа, заради които идват хора от цял свят. И напоследък сме много доволни и щастливи, че българският турист обърна глава към българските обекти, не само "Сребърна“ – хората го заявяват.

"Щастливи сме да посрещнем повече от 10 000 туристи, при положение че сезонът ни започва от април и свършва октомври-ноември – до момента, в който има големи ята от птици, които пътуват от Северна Европа към Централна и Северна Африка“, допълни тя.

Милослава АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"