Лодон/Вашингтон. Индексът S&P 500, който обединява най-големите публични компании, търгувани в САЩ, потъна с 5,8% през януари. Това е най-сериозният месечен спад на индекса от началото на пандемията и най-лошата цифра за януари от 2009 г., тоест от световната финансова криза, пише Financial Times.

Освен това два дни преди края на месеца пазарната динамика беше напълно антирекордна за януари: индексът падна с 9,8%.

Технологичният сектор пострада още повече: индексът NASDAQ Composite потъна с 10% през януари, а преди двудневната пазарна корекция в края на месеца спадът достигна 15,7%.

Основната причина за подобни песимистични настроения на инвеститорите на фондовия пазар в САЩ през януари беше очакването за ранно повишаване на основния лихвен процент от Федералния резерв. Правителството на САЩ отдавна говори за възможно приемане на тази мярка като отговор на нарастващата инфлация в страната. Но за компаниите и инвеститорите, които залагат на дългосрочни печалби, това би означавало по-ниска потенциална възвръщаемост.

И накрая, миналата седмица Федералният резерв обяви, че след срещата е решено да се запази основната лихва на ниво от 0,00-0,25% годишно.

Директорът на финансовата институция Джером Пауъл обаче даде да се разбере, че в крайна сметка лихвата ще бъде повишена и това най-вероятно ще стане през март. А президентът на Федералната резервна банка на Атланта, която е част от Федералния резерв, Рафаел Бостик, каза ден преди това, че за да се пребори с инфлацията, той може да предприеме по-рязко увеличение на базисната ставка. Напоследък Резервът повишава или намалява лихвата с не повече от 0,25% наведнъж, но за да се бори с инфлацията, лихвеният процент може да бъде повишен с 50 базисни пункта наведнъж, каза г-н Бостич.

Друга тема, която преследва американските инвеститори през целия януари, беше потенциалното нахлуване на руски войски в Украйна, за което представители на НАТО и Запада говорят през цялото това време. Всеки голям военен конфликт е стресов фактор за пазара, особено що се отнася до участието на Русия в него. Западните страни заплашват да наложат сериозни санкции на Русия в случай на военни действия срещу Украйна, включително срещу руски енергийни компании. Всичко това може да доведе до значително увеличение на цените на енергията, а те сериозно са се повишили през 2021 г., отбелязва Financial Times.

На този фон негативните настроения на инвеститорите в технологичния сектор на САЩ се отразиха в спада на целия фондов пазар на страната.

"Ситуацията в Украйна е това, което превърна страховете на един чувствителен към лихвените проценсти пазар в по-мащабна разпродажба на рискови активи“, коментира ситуацията на фондовия пазар в САЩ Тим Мъри, стратег на капиталовите пазари на T Rowe Price.

В Украйна обаче все още няма война. Икономиката на САЩ, въпреки всички трудности, продължава да се възстановява от последиците от пандемията и постъпленията на големите компании може да не са толкова впечатляващи, колкото миналата година (тогава рязкото увеличение на показателите беше причинено от изключително лошите резултати в разгара на пандемията), но ще остане положителен, казват анализаторите. Така, според портфолио мениджъра на JPMorgan Джак Кафи, големите технологични компании ще бъдат по-устойчиви на инфлацията и ще могат да се възползват от дългосрочните тенденции, като например нарастващото търсене на полупроводници. И г-н Мъри отбелязва, че дори сред малките компании има такива, които дори при сериозни колебания на пазара ще останат на повърхността, тъй като имат надеждна стратегия за развитие.

Превод и редакция: Иван Христов