Миналия месец Летиция Перна, 59-годишен агент по недвижими имоти и художник-любител от морски град в Тоскана, почина от Covid-19. Майка на едно дете, която доскоро бе напълно здрава, но неваксинирана и отказа както фармацевтично лечение, така и интубация, пише европейската редакция на Politico.

Перна беше една от нарастващия брой скептици по отношение на ваксинацията, за които лекарите казват, че отказват животоспасяващи лечения поради идеологическите си убеждения. Около половината от неваксинираните пациенти, пристигащи в интензивните отделения, отказват лечение, с последваща смъртност от почти 100 процента, според президента на SIAARTI, италианската асоциация на лекарите по интензивно лечение.

Алберто Джанини, анестезиолог и говорител на асоциацията, каза, че въпреки че медицинският персонал няма да се откаже от тях, част от населението вероятно никога няма да промени мнението си: "Хората смятат, че лекарите са част от международен заговор, те се страхуват от 5G. Ако казват, че нощта е ден, как изобщо да започнеш да ги убеждаваш?"

Повишената радикализация сред твърдото ядро на противниците на ваксинацията предизвиква нарастваща загриженост, тъй като правителствата - изправени пред нарастващия брой инфекции, умората от локдауни и необходимостта да защитят икономическото възстановяване, като същевременно защитават системите за здравеопазване – "показват мускули“, за да убедят останалите, които се колебаят относно ваксинацията.

Някои се отказват от убеждаване и прибягват до принуда под формата на задължителна ваксинация, повдигайки фундаментални въпроси за това дали ограниченията на гражданските свободи, които те налагат, са приемливи в една демокрация. В същото време окопаването на малцинство скептици подтиква към размисъл относно рисковете за обществото от поляризиране на малцинството.

Италия наложи някои от най-строгите правила, включително задължителна ваксинация за лица над 50-те, което накара организацията за човешки права Amnesty International да настоява Рим да гарантира, че политиките му са пропорционални и недискриминационни.

Европейските правителства тестват алтернативни подходи. Австрия ще изисква всички възрастни да бъдат ваксинирани. Франция се отказа от подобен подход, въпреки че президентът Еманюел Макрон обеща да "ядоса“ неваксинираните, като ограничи правата им да общуват. Германия подлага задължителната ваксинация на свободно гласуване в парламента на фона на опасения относно неприкосновеността на личния живот и конституционните права.

Решителни действия

Като първата западна страна, засегната от Covid-19, и с най-висок брой смъртни случаи в Европейския съюз, Италия има всички основания да действа решително.

Силно заразният вариант на коронавиурса, който беше открит едва през ноември и сега е доминиращият щам в света, предизвика рязко нарастване на случаите, достигайки 180 000 във вторник с почти 500 смъртни случая.

Пациентите с Covid-19 заемат от една трета до половината от болничните легла в много райони на Италия и едно на всеки четири легла за интензивно лечение в най-тежко засегнатите области. В Палермо този месец за първи път трябваше да бъдат отворени две полеви болници. Докато националните нива на ваксиниране - 80 процента, са над средните за ЕС, покритието е неравномерно, като една четвърт от хората не са ваксинирани в колебаещите се региони.

Италия пое отговорността за прилагането на ваксините, като стана първата страна в Европа, която въведе задължителна ваксинация за здравни работници и въведе здравни пропуски за всички работници. На неваксинираните е забранено да влизат в обществения транспорт и в магазини и бизнеси, които не са от съществено значение, докато лицата над 50-годишна възрастще бъдат изправени пред глоба, ако не се ваксинират.

Бепе Грило, основател на Движението "5 звезди“, който и в миналото флиртуваше с позиции против ваксините, казва, че мерките "предизвикваха оруелски сцени“. А Джорджия Мелони, лидер на опозиционната партия "Италиански братя“, заклейми задължителната ваксинация като "държавно изнудване“.

Премиерът на Италия Марио Драги обясни намеренията на правителството, като каза, че появата на нови варианти като "Делта“ показва необходимостта от по-високи нива на ваксинация. Той нарече ваксинационните пропуски "инструмент на свободата“, който позволи края на блокирането.

Като се има предвид, че ваксинираните все още могат да се заразят с Covid-19 и да заразят други, антиваксърите често твърдят, че ваксините са неефективни. Но според Гаетано Азарити, професор по конституционно право в римския университет "Сапиенца“, макар че ваксините може да не са 100 процента ефективни, всеобщата задължителна ваксинация все още може да бъде оправдана, стига да намалява хоспитализациите.

Азарати вижда проблем, когато задължението прави разлика между поколенията: "Да имаш критерии за възраст е слабо“, каза той, оспорвайки настояването на Драги, че изискването на Италия лицата над 50 години да бъдат ваксинирани не е резултат от политически компромис и че се основава на науката.

Основни причини

Експертите по правата на човека и конституцията казват, че задължителната ваксинация обикновено може да бъде оправдана с обществения интерес, например за защита на здравната система.

Орсоля Райх, старши служител по застъпничество в НПО "Съюз за граждански свободи за Европа“, каза, че задължителната ваксинация трябва да отговаря на четири ключови условия: Тя трябва да има легитимна цел, като предотвратяване на колапса на здравната система; ваксините трябва да са подходящи и да предлагат безопасен и ефективен начин за постигане на тази цел; това трябва да посегне възможно най-малко на човешките права; и тя трябва да съответства на заплахата.

"Така че, ако ваксината беше само срещу настинка, задължителната ваксинация вероятно не би била оправдана, защото проблемите, които настинката причинява на обществото, не са достатъчно тежки“, каза Райх.

Експертите признават, че задължителната ваксинация не се справя с основните причини за скептицизма, като липса на доверие или образование.

Въпреки че затрудняването на достъпа до ресторанти и събития без ваксинация може да бъде ефективно в борбата със самодоволството или нерешителността, това не намалява самото колебание във ваксината, каза Джеръми К. Уорд, социолог и изследовател във Френския национален институт по здравеопазване и медицински изследвания ( INSERM).

"Истинският въпрос, който правителствата трябва да си зададат, е колко е важно хората да бъдат ваксинирани?“ той каза. Отговорът, каза Уорд, ще зависи от възрастовия профил на тези, които не са ваксинирани. В някои страни може да се окаже, че тези, които са най-застрашени от тежко заболяване, трябва да получат бустерни дози, вместо да се съсредоточават усилията върху това по-младите скептици да бъдат ваксинирани. "Едно нещо е сигурно - някои хора няма да бъдат убедени."

За Райх, експертът по правата на човека, дори ако някои хора са непоклатими в убежденията си, задължителната ваксинация все още може да бъде оправдана, ако помогне за предотвратяване на колапса на здравната система: "Въпросът е дали ще има достатъчно хора, които да променят мнението си, за да се постигне тази легитимна цел?"

"Нито една ваксина не е 100% ефективна“, съгласи се Джанини, лекар, "но те все пак са важни. В резултат на това полиомиелитът е ликвидиран."

Рискове от радикализация

Правителствата също трябва да преценят непосредствената заплаха за здравната система с риска от разделение на обществото. Някои експерти се притесняват, че най-грубият инструмент – задължителната ваксинация - рискува допълнително да отчужди онези, които вече имат ниско доверие в обществените здравни институции. "Ето защо е много важно да се уверите, че това е необходимо“, каза Уорд.

В Италия изолирани антиваксъри живеят в паралелно общество, обслужвани от алтернативен транспорт и магазини, управлявани от онлайн мрежа от симпатизанти. Стотици родители в североизточния регион на Алто Адидже, известен на немскоговорящите като Зюд Тирол, изтеглиха децата си от държавни училища в полза на домашно обучение или алтернативни училища, ръководени от родители, без маски и ваксини.

Подобни разделения застрашават обществения договор и могат да доведат до вълнения. Крайнодесните неонацисти и крайнолевите анархистки групи вече се опитаха да използват недоволството, организирайки протести. В Италия потребители на "Телеграм“, криптирано приложение за чат, бяха арестувани за предполагаеми заговори срещу премиера Марио Драги.

Съществува риск отчаянието да ескалира в насилие, според Луиджи Коро, който е президент на група за граждански права във Венеция и известен борец срещу ваксинациите. Коро твърди, че налагането на ваксинация всъщност подхранва разпространението на Covid-19, тъй като хората умишлено се опитват да се заразят, за да се освободят от ваксинация.

"Хората ме питат кой има вируса, за да могат да го посетят“, каза той за Politico. "Те го виждат като по-малко зло“.

Превод и редакция: Юлиян Марков