Действащата наредба, касаеща зелената система, има нужда от сериозни допълнения, особено в частта си по налагане на санкции. Това каза Альоша Даков, общински съветник от групата на "БСП за България“ по време на заседанието на Столичния общински съвет, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Общинският съветник, заедно със своя колега Иван Таков, отправи питане до столичния кмет относно осъществяването на контрола, обезщетенията и санкциите, които се налагат по реда на Наредбата за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на Столична община.

"Темата на питането, което отправихме, е една от приоритетните за развитието на града. Факт е, че настоящата действаща наредба, касаеща зелената система, има нужда от сериозни допълнения, особено в частта си по налагане на санкции, осъществяване на контрол, както и търсене на отговорност от лицата, които са си позволили да увредят или да унищожат част от зелената система. От представения отговор е видно, че за почти двугодишен период - от месец октомври на 2019-а до месец септември на 2021-а година, са наложени санкции в размер на 103 000 лева. Давам едно сравнение – в края на предишния мандат през 2019-а година, установихме с колеги, по сигнал на граждани, сериозни нарушения в зелената система – отсичане на десетки иглолистни дървета на територията на спортния стадион в село Бистрица. Въпреки забавянето и отправения тогава въпрос, кметът ме информира, че е наложена санкция, само за това нарушение, в размер на 50 000 лева. Припомням, че за две години са събрани 103 000 лева. Според мен, г-жо Фандъкова, във Вашите правомощия е да подобрите контрола по опазване на зелената система. Призовавам за това. Ще се радвам с колегите от групата на БСП да бъдем полезни, включително и с конкретни предложения за подобряване на действащата наредба, касаеща опазването и поддръжката на зелената система“, заяви Альоша Даков.

Според другия общински съветник, входирал питането – Иван Таков, броят на наложените санкции не отговаря на сигналите, които се получават от граждани. "Това е важен проблем, който е пряко свързан с качеството на живот и чистотата на въздуха в столицата“, допълни той.