Форум на тема "Зони с ниски емисии - добри практики и идеи" се провежда в Пловдив, предаде репортер на Радио "Фокус"- Пловдив. Събитието e онлайн с оглед на епидемичната обстановка в страната.

"Пловдив е един от най-древните градове на земята и чистият въздух е приоритет за нас“, каза при откриването на форума зам.- кметът по екология Анести Тимчев. "Затова, по идея и под патронажа на кмета Здравко Димитров, община Пловдив инициира поредица от международни форуми за обединяване на опита, възможностите, познанията и професионализма на европейските страни за подобряване на чистотата на въздуха и намаляване на вредните емисии“, добави Тимчев.

Кметът Здравко Димитров приветствам всички участници във форума от европейските страни, които ще споделят опита си и отбеляза, че проблемите с околната среда не са само на Пловдив, те засягат всички общини в страната, това е световен проблем. Здравко Димитров изтъкна още, че чистотата на въздуха на Пловдив е негова лична кауза още докато е бил областен управител, а сега, като кмет, заедно с администрацията си, полага целенасочена политика срещу замърсяването на града с фини прахови частици. Той се надява работата в тази насока да се засили и на държавно ниво.

Пловдивският кмет отбеляза още, че само с участието на гражданите общината ще може да се справи с всички тези проблеми в екологията. "Само налагането на санкции е недостатъчно. Трябва да се търсят все по-добри решения, диалог с гражданите, професионален анализ и споделен опит. Рестрикции за подмяна на старите автомобили и горива се случват трудно не само тук, а и в другите държави. Затова община Пловдив ще търси нови идеи и опит за намаляване на вредните емисии, за да ни подпомогнат“, каза кметът.

Зам.- кметът Анести Тимчев отбеляза, че в момента над 700 души в наблюдават този форум през интернет. Това, което се споделя в Пловдив, става достояние на широката част на обществото на Република България. Освен университети и научни фирми във форума участват като наблюдатели 9 посолства на европейски страни.

"В крайна сметка чистотата на въздуха е общо понятие, което може да бъде решено с усилията на всички. В страната ни липсва опит в това отношение и е добре да съберем опита на европейските страни и да го покажем на гражданите. Да потърсим възможност да обединим усилията си, и тези на всеки гражданин, в политиката на общината“, добави Тимчев. "Условията, в които живеем, трябва да са плод на действията на всеки гражданин, а не само на администрацията“, каза още зам.-кметът.

По програмата на форума своят опит ще споделят Лукаш Франек – представител на Община Краков, Полша, който ще говори за текущата ситуация в град Краков относно зоните с ниски емисии. Общината е сред цитираните от ЕК, където са постигнати сериозни успехи в областта на чистия въздух и ниските емисии.

Опит сподели и зам-.кметът на община Солун Сократис Димитриадис.

Участие във форума ще вземат още Румяна Гълъбова – представител на Община София, изпълнителният директор на Тракия икономическа зона Пламен Панчев, както и представители на INOCON GmbH и Българска петролна и газова асоциация.

Цветана ТОНЧЕВА