Под надзора и ръководството на Софийска градска прокуратура (СГП) се провеждат активни действия по разследване на пътротранспортно произшествие, настъпило на 21.01.2022 г. в гр. София на бул. "Царица Йоанна“, при което автобус е блъснал 17-годишната А. Н., съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Момичето било незабавно настанено в "Пирогов“ с работна диагноза "политравма“ и с опасност за живота.

Въпреки оказаната ѝ медицинска помощ, на 24.01.2022 г. пострадалата починала. Назначената по делото съдебномедицинска експертиза е установила причинна връзка между получените при пътнотранспортното произшествие травми и смъртта на А. Н.

Поради това с постановление от 26.01.2022 г. делото е прието по компетентност от СГП с оглед събрани доказателства за престъпление по чл. 343, ал. 1, б. "в“ във вр. с чл. 342, ал. 1 НК. Дадени са указания за извършването на конкретни действия по разследването.

Досъдебното производство по случая е започнало в условията на неотложност и се води в Сектор "Разследване на транспортни престъпления“ към отдел "Разследване“ на СДВР. Предприети са незабавни действия за събиране и запазване на доказателства и за установяване на всички факти по случая. Разпитани са свидетели, направен е оглед на местопроизшествие, изготвена е скица на местопроизшествието, приобщени са записи от видеокамери, назначени са експертизи, извършени са и други действия по разследването.

Установено е, че водачът на автобуса не е употребил алкохол.

Изясняват се причините за възникване на пътнотранспортното произшествие.

Разследването по случая продължава под ръководството и надзора на СГП.