Европа е изправена пред "най-опасния момент“ след Студената война на фона на опасенията, че Москва ще нахлуе в Украйна, заяви първият дипломат на Брюксел Жозеп Борел, призовавайки блока да намали енергийната си зависимост от Русия и да се обедини около цялостна стратегия за сигурност, пише европейската редакция на Politico.

"През последните две години се наблюдава сериозно влошаване на нашата стратегическа среда до степен, че днес преживяваме най-опасния момент от периода след Студената война“, каза Борел във вторник по време на събитие, организирано съвместно от Европейската служба за външна дейност. и Института на ЕС за изследвания на сигурността.

"Русия направи икономиката си по-устойчива на санкции, изгради силна устойчивост. Русия днес е третият притежател на активи в долари — 400 милиарда долара. Но ние не направихме същото в енергийната област и трябва да намалим нашата зависимост върху руската енергетика“, добави Борел.

Забележките му идват в момент, когато страните-членки на ЕС се опитват да се споразумеят как да отвърнат на Москва, ако нападне съседа си. Една от спорните точки е газопроводът "Северен поток 2“, минаващ от Русия до Германия, който Берлин не се е ангажирал напълно да отмени, ако Русия нахлуе въпреки натиска от страна на съюзниците.

"Кризата Украйна-Русия показа, че сме изправени пред все по-стратегическа среда. Но отново дебатът за европейската сигурност отива далеч отвъд кризата Украйна-Русия“, каза Борел. "Огледайте се около нас: Балканите, Близкия изток, Африка, НАТО, Тихия океан – тези дни заплахите идват отвсякъде и се проявяват във всички стратегически области“.

Той добави, че след две десетилетия на планиране на сигурността, които доведоха само до "анализа, инициативи и планове с много акроними“, ЕС трябва да се споразумее за цялостен подход към сигурността, който се превръща в конкретни действия.

"Основният факт е, че сигурността и отбраната вероятно са областта, в която интеграцията в Европейския съюз има най-голямата разлика между очакванията на гражданите и резултатите“, каза Борел.

Миналата година Борел представи първия проект на нов "Компас за сигурност“ на ЕС, който има за цел да изложи по-силна военна стратегия. Той каза във вторник, че тези планове представляват основния геополитически избор на ЕС между "сериозно инвестиране в способността ни да действаме или приемане да бъдем обект“, а не участник във външната политика.

Той добави, че подобно на установяването на валутата на еврото и приемането на единен план за възстановяване от коронавирус, Компасът за сигурност ще изисква ЕС да "скочи заедно“.

Превод и редакция: Иван Христов