Тепърва Бойко Борисов ще трябва да отговаря на много въпроси за състоянието на армията и сектор “Сигурност"



"Госпожа Нинова заслужава поздравления за куража да поеме сама цялата отговорност за този недобър резултат, който получихме на последните парламентарни избори, поздравления заслужават и делегатите на Конгреса, които не приеха тази жертва", това заяви по БНТ заместник-председателят на БСП и народен представител от левицата Атанас Зафиров по повод провелия се на 22 януари Конгрес на БСП.



Зафиров беше категоричен, че председателят Корнелия Нинова има подкрепата на мнозинството социалисти. "Беше безсмислено партията да бъде хвърлена в предрешен вътрешнопартиен избор, на фона на отговорностите, които има БСП в момента като участник в управлението на държавата", заяви още депутатът.



По думите на народният представител от левицата България не е имала толкова социален бюджет от 30 години насам. "БСП е социален стожер и стълб в управлението и благодарение и на нейните усилия, тази година за социална политика са отделени с 20 млрд. лв повече от предходната година. Може да звучи парадоксално, но с по-малко представителство в парламента имаме по-голямо влияние и възможност да реализираме идеите си. В край на сметка това е целта на една партия - да реализира своята програма и каузи и нейните избиратели да бъдат удовлетворени", заяви категорично той.



По думите на Атанас Зафиров ръководството на левицата в последните няколко години е спазвало хигиена в отношенията, за да не се изваждат на показ вътрешнопартийните дела и в същото време се е давало поле за изява на хора, които са били от вътрешната опозиция. Зафиров определи няколко категории хора, които са се постарали резултатите на БСП да бъдат катастрофални - онези, които са използвали БСП, за да печелят финансови дивиденти и такива, които са загубили постове на Позитано 20. "Аз не мога да разбера тези хора", заяви в заключение червеният депутат.



"Очаквам ползотворно развитие на преговорите. Добре е да се знае, че българската държава има позиция по тези въпроси", беше категоричен той. "Готови сме да проведем заседание на Комисията по отбрана, на която да поканим ресорните министри, председателя на държавна агенция "Разузнаване" и директора на служба "Военно разузнаване" и да получим повече информация за конкретни заплахи по отношение на България", каза председателят на Комисията по отбрана в парламента по темата Русия-НАТО.



Атанас Зафиров беше категоричен, че докато не бъдат получени искания от страна на НАТО, всичко може да се смята за спекулация. Депутатът заяви, че и друг път са използвани несъюзнически самолети за мисия. Във връзка със сегашната опозиция, Зафиров бе категоричен, че тепърва на бившия министър-председател Бойко Борисов ще му се наложи да дава отговори на много въпроси, свързани със състоянието на въоръжените сили и в частност сектор "Сигурност".



"Правителството на Бойко Борисов системно през последните десет години неглижираше сектор "Сигурност" и въоръжените сили и затова те в момента са в състояние, в което се затрудняват да изпълняват задълженията си", заяви народният представител.



На въпроса относно бюджета, отреден за отбраната, Зафиров коментира, че подобрение няма - възнаграждението е ниско, остаряло е въоръжението и липсва алтернатива.



"В България няма съюзни войски на НАТО, в България няма военни формирования на съюзните войски. На територията на страната има един център за действие при кризи и аварии и един координационен център на НАТО, които имат престижна функция", посочи още той. Атанас Зафиров изрази убеденост, че ще бъде намерено правилното решение и няма да се стигне до война в Украйна.