С тържествена церемония от 16 часа на площад "Александър Невски" в София македонската правителствена делегация, водена от премиера Димитър Ковачевски, ще бъде приветствана от българския премиер Кирил Петков и министрите от правителството му, които ще проведат съвместно заседание във вторник в резиденция "Бояна“, пише скопският вестник “Слободен печат“ .

Споразумението, постигнато в Скопие на 18 януари между премиерите на двете страни Кирил Петков и Димитър Ковачевски за насърчаване на диалога и двустранните отношения, ще започне да се реализира с това заседание и с интензивни срещи на четирите вече създадени работни групи, чрез които македонските и българските министри ще засилят сътрудничеството и диалога в четири области: икономика, инфраструктура и транспорт, след това европейска интеграция и култура, включително образование и наука.

В Скопие двамата министър-председатели обявиха сформирането на пета работна група, която да се занимава с исторически спорни въпроси между двете съседни държави, но междувременно беше постигнато споразумение да продължи работата по тези въпроси на Смесената българо-македонска комисия за исторически и образователни въпроси, която заседава редовно и имаше последната среща преди Нова година. Засега няма конкретна дата кога Комисията ще продължи работата си и дали ще остане в същия състав.

Македонската правителствена делегация в София, водена от премиера Ковачевски, пристига с 12 министри, включително вицепремиерите Фатмир Битичи, Артан Груби и Славица Гърковска, които ще председателстват заедно с колегите си и други министри три от четирите работни групи.

В правителствената делегация са още външният министър Буяр Османи и министърът на земеделието Люпчо Николовски, които не са съпредседатели на работните групи.

Вицепремиерът Битичи, заедно с финансовия министър Фатмир Бесими и министъра на икономиката Крешник Бектеши, ще бъдат съпредседатели на работната група "Икономика, търговия и иновации" с колегите си в икономическите ведомства на българското правителство Корнелия Нинова, Асен Василев и Даниел Лорер. Работната група ще включва представители на българското Министерство на икономиката и индустрията, Министерството на иновациите и растежа, Министерството на земеделието, Министерството на външните работи и Правителствената администрация.

Работната група за инфраструктура, транспорт и съобщения ще бъде съпредседателствана от министрите на транспорта и съобщенията Благой Бочварски и Николай Събев, които вече проведоха двустранна среща в Скопие, и на нея ще присъства министърът на местното самоуправление на РСМ Горан Милевски и новият министър на информационното общество и администрацията Адмирим Алити, заедно с българския вицепремиер и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов и министъра на енергетиката Александър Николов. За членове на работната група са определени представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на транспорта и съобщенията, Министерството на енергетиката, Министерството на външните работи и администрацията на Министерския съвет.

Европейската интеграция на Република Северна Македония (РСМ), но и зелените политики ще бъдат основната грижа на третата работна група, съпредседателствана от македонските вицепремиери Боян Маричич и Славица Гърковска, заедно с министъра на околната среда и физическото планиране Насер Нуредини и българските им колеги Борислав Сандов и Калина Контантинова, както и министърът на правосъдието Надежда Йорданова. Работната група включва представители на Министерството на околната среда и водите, Министерството на правосъдието, Министерството на електронното правителство, Министерството на външните работи и администрацията на Министерския съвет.

Остава да се решат въпросите на културата, образованието и науката от членовете на най-голямата, четвърта работна група, в която македонската страна ще бъде съпредседателствана от вицепремиера Артан Груби, министъра на културата Бисера Костадиновска-Стойчевска и министъра на образованието Йетон Шакири, заедно с четирима български министри Николай Денков, който ръководи Министерството на образованието и науката на Република България, Атанас Атанасов, министър на културата, Христо Проданов, министър на туризма и Радостин Василев, министър на младежта и спорта. За членове на работната група са определени представители на Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на туризма, Министерството на младежта и спорта и Правителствената администрация.

Сътрудничеството между македонското и българското правителство беше приветствано от Европейския съюз и Съединените щати, които оказаха пълна подкрепа на двете страни за разрешаване на редица въпроси, които допълнително ще отключат европейската интеграция на Република Северна Македония чрез засилване на сътрудничеството в няколко сектора и развиване на добросъседски отношения между гражданите на Северна Македония и България в съответствие с разпоредбите на Споразумението за добросъседство от 2017 г.

Новата енергия, която новите премиери Ковачевски и Петков ще внесат в македоно-българските отношения, чрез динамична работа на работните групи и срещи всяка седмица на по една от групите ще допринесе за преодоляването на пречките, като намери прагматични решения на проблемите, които тормозят двете съседни държави от десетилетия, въпреки че Република България преди точно 30 години беше първата държава, признала независимостта на създадената тогава Република Македония.

Премиерите Петков и Ковачевски в Скопие обявиха като първи проект въвеждането на директна авиолиния Скопие-София през следващите два месеца.

Министър-председателят на България Кирил Петков, като стъпка към конструктивен диалог между двете страни и разбирателство в интерес на укрепване на двустранните отношения, се съгласи България да използва краткото име Северна Македония наравно с дългото Република Северна Македония.

***

Атина. Сняг ще покрие голяма част от Гърция, дори и в по-ниските места в понеделник, пише гръцкият вестник Kathimerini

Рано през деня сняг ще вали в северните и централните острови на Егейско море и в южните части на полуостров Халкидики, в Северна Гърция.

По-късно снеговалежът ще се разпространи до източните части на континентална Гърция, включително региона на Атина, както и Цикладските острови и Крит.

До следобед снегът ще засегне Додеканезите, а през нощта ще достигне до ниските райони на Крит.

Министерството на гражданската защита съобщи, че е изпратен SMS до жителите на части от Централна Гърция, като ги предупреждава за "опасни снеговалежи в района през следващите 48 часа“ и ги съветва да избягват ненужни пътувания.

***

Белград. В по-голямата част от Сърбия в понеделник и вторник се очакват "ледени дни“, като на места сутрешните температури ще паднат до минус 15 градуса, пише белградския вестник “Политика“.

Сутринта се очакват умерени до много ниски температури от минус 12 до минус 7 градуса, на места около минус 15 градуса по Целзий, като дневната температура на повечето места ще е от минус 4 до минус 1 градуса, с изключение на поречието на река Тимок, където ще е по-топло, около плюс един градус.

В понеделник в Белград се очаква ясно и студено утро с умерено ниски температури. През деня ще бъде предимно слънчево.

Ще духа слаб и умерен северен, в края на деня на запад- северозападен вятър.

От сряда на север, а от четвъртък и в други райони е се очаква леко повишение на сутрешните, както и на дневните температури, се посочва в съобщението на Републиканския хидрометеорологичен институт, цитиран от Tanjug.

Следва постепенно затопляне на времето, на места със слаби снеговеалежи, а в петък през деня в по-ниските райони е възможно да завали дъжд.

От четвъртък сутрешните и дневните температури ще се повишат и ще бъдат в рамките на средните за края на януари.