В Кюстендил беше почетена паметта на Мара Бунева. Организатор на събитието е Дружество "Св.св. Кирил и Методий“, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. В двора на катедралния храм "Свето Успение Богородично“ бяха запалени свещи, в памет на Мара Бунева, след което бяха поднесени цветя на паметника на Тодор Александров.

"Почитаме великата българка и героиня – Мара Бунева, която на 13 януари 1928 година изпълни присъдата над сръбския шовинист и българофоб Велимир Прелич. Той е известен с това, че е автор и инициатор на мъчения над българи и особено над студентите в Скопие“, каза Владимир Миланов, председател на дружеството.

На 13 януари 1928 г. в центъра на Скопие, въпреки агентурата, която го следва и пази навсякъде, Прелич е застигнат от българското възмездие – Мара Бунева го разстрелва, а след това стреля и в себе си. Действието се развива на Каменния мост на р. Вардар. Когато питат издъхващата атентаторка защо е убила Прелич, тя отговаря: "Заради мъченията, които той извърши над моите братя студенти. Защото обичам отечеството си“.

Венцеслав ИЛЧЕВ