Водещи британски и американски учени смятат, че е вероятно коронавирусътслучайно да изтекъл от лабораторията в Ухан, но се опасяват, че по-нататъшният дебат ще навреди на науката в Китай и на "международната хармония“, пише британският вестник The Telegraph, като се позовава на разкрити имейли.

В имейл от сър Джеръми Фарар, директор на Wellcome Trust, на 2 февруари 2020 г. се казва, че "вероятно обяснение“ е, че Covid-19 бързо се е развил от подобен на Sars вирус в човешката тъкан в лаборатория с ниска сигурност.

В имейла до д-р Антъни Фаучи и д-р Франсис Колинс от Националния здравен институт на САЩ се казва, че подобна еволюция може да е "създала случайно вирус, подготвен за бързо предаване между хората“.

Но водещ учен е казал на сър Джеръми, че "по-нататъшният дебат би нанесъл ненужна вреда на науката като цяло и науката в Китай в частност“. Д-р Колинс, бивш директор на Националния здравен институт на САЩ, предупреди, че това може да навреди на "международната хармония".

Виконт Ридли, съавтор на "Viral: търсенето на произхода на Covid“, каза: "Тези имейли показват плачевна липса на откритост и прозрачност сред западните учени, които изглежда са били по-заинтересовани да отхвърлят хипотеза, която смятат за много правдоподобно по политически причини".

В имейлите сър Джеръми каза, че други учени също вярват, че вирусът не може да се е развил естествено. Един такъв учен е професор Майк Фарзан от Scripps Research, експертът, който откри как оригиналният вирус на Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) се свързва с човешките клетки.

Учените са били особено обезпокоени от част от Covid-19,, част от шиповия протеин, който му помага да навлезе в клетките и го прави толкова заразен за хората.

Обобщавайки опасенията на професор Фарзан в имейл, сър Джеръми каза: "Той е притеснен от място в шиповия протеин и му е трудно (да) обясни това като събитие извън лаборатория, въпреки че има възможни начини (това да се случи) в природата, но те са много малко вероятни.

Новите подробности излязоха наяве, след като членовете на Надзорния комитет на Републиканската камара на САЩ получиха достъп до документите, след като се оплакаха, че съдържанието им е било силно редактирано, когато са били пуснати по искания за свобода на информацията.

Имейлите бяха изпратени в отговор на телеконференция между 12 учени, включително сър Патрик Валанс, главен научен съветник на британското правителство, на 1 февруари.

Имейлите показват, че до 2 февруари 2020 г. учените вече се опитват да спрат дебата за теорията за лабораторен теч.

В имейл от д-р Рон Фучие до сър Джеръми се казва: "По-нататъшен дебат относно подобни обвинения ненужно ще отвлече вниманието на висшите изследователи от техните активни задължения и ще нанесе ненужна вреда на науката като цяло и науката в Китай в частност“.

Д-р Колинс, бивш директор на Националния здравен институт на Великобритания, отговори на сър Джереми, заявявайки: "Споделям вашето мнение, че е необходимо бързо свикване на експертите в рамка, вдъхваща доверие, или гласовете на конспирацията бързо ще започнат да доминират, причинявайки голяма потенциална вреда на науката и международна хармония."

Джеймс Комър, републиканският конгресмен, който е осигурил нередактираните имейли, е казал, че това показва, че експерти като д-р Фаучи са приели теорията за течове от лабораторията в Ухан "много по-сериозно“, отколкото се е предполагало досега.

Превод и редакция: Юлиян Марков