Неправилно работещ нагревател предизвика пожар, който изпълни жилищна сграда в Ню Йорк (в Бронкс) с гъст дим, предизвиквайки смъртта на 19 души, включително девет деца в неделя при най-смъртоносния пожар в мегаполиса от три десетилетия, пише американският вестник Politico.

Комисарят от противопожарната служба Даниел Нигро каза, че пожарът "е започнал от неизправен електрически нагревател“ в жилищен блок и е обхванал втория и третия етаж на 19-етажната сграда. Вратата на апартамента е била оставена отворена, което е позволило на дима бързо да се разпространи в цялата сграда, каза Нигро.

Някои жители "не можаха да избягат поради дима“, каза Нигро. Пожарникарите "намериха жертви на всички етажи, които бяха починали от спиране на сърцето и дишането“, каза той, наричайки инцидента "безпрецедентен“.

Стефан Рингел, старши съветник на кмета Ерик Адамс, каза, че убитите деца са на 16 или по-малко години. Много от жителите на сградата са били от западноафриканската държава Гамбия, каза Адамс, като там е имало голяма мюсюлманска общност.

Тринадесет души остават хоспитализирани в критично състояние, каза Рингел. Общо повече от 60 души са ранени. Повечето от жертвите са починали от задушаване с дим, каза Нигро. Адамс нарече броят на загиналите "ужасяващ“.

Приблизително 200 пожарникари са се отзовали на повикването около 11 часа сутринта в неделя.

Превод и редакция: Юлиян Марков