Продължават да звучат изстрели в Алма-Ата, където се провежда антитерористичната операция, съобщава казахстанският филиал на руската агенция Sputnik, цитиран от РИА Новости.

"Изстрели продължават да се чуват в Алмати“, се казва в съобщение, публикувано в канала на Sputnik в "Телеграм“.

Първият самолет ще лети от летището в Актау (друг град, в който имаше сериозни размирици) за Нур-Султан в събота вечерта, той ще транспортира изостанали на летището пътници до столицата на Казахстан, съобщава Sputnik Казахстан.

"Първият самолет ще излети от летище Актау за Нур-Султан едва днес вечерта. Полетът ще превози заседналите на летището пътници до столицата. През цялото това време те бяха в хотела на аерогарата. По-нататъшното разписание на полетите е все още неизвестно", се казва в съобщението.

Властите в Казахстан ще решат въпроса за достъпа до важни електронни услуги, които не работят поради прекъсване на интернет, каза и.д. министър на цифровото развитие, иновациите и аерокосмическата индустрия на Република Багдат Мусин.

Според Мусин вече е възможно да се възстанови достъпът до платежните услуги на Halyk Bank и Kaspi.kz, работи се за свързване на други банки. Министърът отбеляза, че вече са достъпни редица новинарски ресурси, включително tengrinews.kz, inform.kz, baq.kz, 24.kz, stopfake.kz, qazaqstan.kz, както и уебсайтът на пресслужбата на президента akorda.kz.

"Днес ще бъде решен въпросът за достъпа до други жизненоважни услуги. Всичко се случва на етапи, за всеки ресурс се извършва отделна работа, включително проверка за възможността нападателите да използват сървъри с достъп за незаконни цели", - се каза в изявление на министъра във Фейсбук.

Превод и редакция: Юлиян Марков