Трябва да гледаме на сегашното правителство по един спокоен начин. Това каза историкът проф. Михаил Неделчев за предаването "Добър ден България“ на Радио "Фокус“.

По думите му не трябва да очакваме от "Продължаваме Промяната“ да вдъхнови българите както СДС през 90-те години, защото сега политическата обстановка е различна.

"СДС дойде, за да осъществи една грандиозна промяна, да символизира разрушаването на един престъпен комунистически тираничен строй. Сега тази промяна, която се осъществява от новото правителство, тя не е от този драматично-революционен тип. Тя е промяна, която трябва да очакваме да се извърши по един спокоен начин. Аз лично много се тормозя от втренчването в т.нар. "изчегъртване“, въпреки че не съм привърженик, нито на ГЕРБ, нито на Бойко Борисов. Но въпросът е, че това заиграване с "изчегъртването“ е в някакъв смисъл нещо прекалено, което не е демократично“, каза още проф. Неделчев.

Според него демократичното общество винаги е в опасност, защото демокрацията е крехка и непрекъснато се изгражда и руши.

"Както беше казал големият поет Христо Фотев:“ Тя – Свободата, не е по площадите, а в нашите души, "Тя – Свободата – се изгражда и руши“.

Т.е. ние непрекъснато градим демократичното общество и то непрекъснато е заплашено от простащина и от нечисти материални интереси“, подчерта проф. Неделчев и допълни, че свободата върви заедно с демократичното общество, но непрекъснато трябва да бъде отстоявана.

Димитър Димитров