Не е нормално някой с осъдителна присъда, който се е крил от правосъдието, да бъде внесен в Народното събрание и днес той да е нравственият стожер на обществото. Този човек е осъден, има изпълнителен лист да заплати определена сума на някого, а българските държавни институции не могат да го намерят 10 години. Това коментира пред журналисти лидерът на АБВ Румен Петков по повод изминалите избори и екзотичния вот на над 90 000 души, припознали "Величие" на Николай Марков за своята партия.

Новата формация ще бъде част от парламента, а резултатът на изборите изненада дори най-опитните социолози и политически анализатори. 

Румен Петков обаче припомни, че Марков неслучайно е бил уволнен от структурите на НСО по времето на Георги Първанов преди 17 години.

През 2007 г. подполковник, а не полковник Марков, е освободен е от заеманата длъжност "старши инспектор" в сектор "Масови мероприятия, гости и делегации" при НСО и е прекратен договорът му за кадрова военна служба. Твърди се, че Марков е изгонен от НСО заради неявяване на два изпита по физическа подготовка, а накрая и за обида на зам.-директора на звеното по онова време Стоян Томчев. 

По-късно Марков обжалва дисциплинарното си уволнение, но губи делото. А по отношение на обидните и унизителни думи, които е отправил към един от началниците на НСО първоначално след заведено дело е осъден година и шест месеца условно, както и да плати на Томчев 6 000 лева. На последна инстанция Върховния съд го оправдава за неизпълнението на заповедите, но го осъжда за нанесената обида, както и го осъжда да плати присъденото обезщетение от 6000 лева.

"Избирателите внимателно трябва да си направят анализ и да си дадат сметка какви хора искат да ги представляват в парламента", отбеляза той, предава "Труд".

Лидерът на АБВ (като част от "ЛЕВИЦАТА!“) е категоричен, че главната причина за изключително ниската избирателна активност от 34% на 9 юни е че част от социално ангажираните избиратели не са гласували точно поради факта, че няма силна и консолидирана лява политическа формация.

Той допълни, че коалиция "ЛЕВИЦАТА!“ е готова да участва в диалог за консолидиране на левите политически формации и крачки за това вече се правят.

"Сега, повече от всякога, осъзнатата необходимост от партньорство и консолидация има шанс да даде резултат. За да има смисъл, това трябва да се случва на ясна принципна политическа основа, а не на базата на математически сметки. За целта необходим активен диалог, а не просто отправяне на покани", каза още Петков.

"В основата на лявата социално ангажирана политика трябва да е мирът, а ние в Европа в продължение на години вече говорим за война, за въоръжаване, за решаване на проблемите на бойното поле. Мирът, както и консолидацията на левицата, също няма алтернатива. И ще трябва да си говорим. Иначе ставаме съучастници в месомелачката, в която всеки ден гинат хиляди хора. Войната не е само в Украйна, а и в Ивицата Газа“, посочи Петков.

На журналистически въпрос в контекста на процесите в БСП - дали такава консолидация е възможно да се случи още при временния председател на Столетницата Атанас Зафиров, той отговори положително.

"Мисля, че ако решителна стъпка в посока консолидация бъде направена сега, тя може да има необратим характер, няма да може да бъде спряна, защото това е процес, който левите хора очакват“.