В най-големия казахстански град Алмати в четвъртък отново са се подновили престрелките между силите за сигурност и протестиращите, които организират безредици и превземат сгради от няколко дни, предава кореспондентът на ТАСС от мястото на събитието.

Военните в Алмати са поискали по високоговорителите от участниците в безредиците да напуснат Площада на републиката и са предупредили, че ще започнат стрелба. "Всички напуснете площада, откиваме огън“, е прозвучало от високоговорителите.

Очевидци съобщават, че военните стрелят по подбудителите на безредиците и автомобили. "Огънят не стихва на площада от 15 минути, стрелят по хора, дошли на площада с оръжие, стрелят по коли. Определено има ранени. За убитите не е ясно, няма как да стигнем до там“, заяви един от очевидците.

Събеседниците на агенцията потвърдиха, че военните веднага са обградили площада и са започнали специална операция, без да напускат колите си. Те поискаха да напуснат площада и предупредиха за откриване на огън.

Според очевидци силни експлозии се чуват откъм площада на Републиката. "Тези, които бягат от страната на площада, казват, че [силите за сигурност] са стреляли по подбудителите на безредиците и са видели как някои определено падат“, каза един от събеседниците на ТАСС.

Превод и редакция: Иван Христов