На 1 и 2 юни министрите на отбраната на Съединените щати и Китай изложиха своите конкурентни виждания за съвременния ред на сигурност в Индийско-Тихоокеанския регион, като американската страна се застъпи за разширената мрежа от партньорства за сигурност на Вашингтон, докато китайските представители популяризираха собствените си такива съюзи и представиха Съединените щати като чуждестранен "агресор", който се намесва в азиатските дела, пише The Washington Post.

Министърът на отбраната Лойд Остин и китайският му колега Дун Цзюн изнесоха речи на "Диалога Шангри-Ла", годишна международна конференция по сигурността в Сингапур - една от редките срещи, на която висши служители от съперничещите си армии са в непосредствена близост един до друг чрез дискусии, вечери и коктейли в луксозен хотел. Остин и Цзюн се срещнаха и в петък в кулоарите на срещата на върха - първата им среща от две години насам.

Конкурентната реторика по време на дебатите през уикенда - голяма част от която се отнасяше до неотдавнашни събития, като например поредицата от мащабни военни учения на Китай около Тайван преди по-малко от две седмици - подчерта усещането, че регионалното напрежение става все по-разпалено.

Диалогът също така позволи на двете сили да изложат аргументите си пред международна аудитория от свои колеги, включително служители по отбраната от близките Южна Корея, Япония, Виетнам, Индонезия, Филипините, Камбоджа и други - самите те обект на американски и китайски кампании за влияние и често неудобни странични наблюдатели на глобалната стратегическа борба за власт.

И Остин, и Дун Цзюн апелираха към споделени ценности и зачитане на международното право, без да споменават поименно страната на другия, на конференция, която въпреки това се въртеше почти изцяло около отношенията между САЩ и Китай.

В обръщението си към участниците в конференцията в събота Остин подчерта, че САЩ разполагат с обширна и разширяваща се мрежа от партньорства в областта на сигурността в Индийско-тихоокеанския регион - според наблюдателите това е ясно предупреждение към Пекин, че по-нататъшна китайска военна агресия в региона може да предизвика отговор от страна на САЩ.