Митингуващите в казахстанския град Алмати са отнели от оръжията голям брой огнестрелно оръжие, щитове и палки, предава кореспондентът на РИА Новости от мястото на събитието, който отбелязва още, че никъде в града не могат да се видят полицаи.

Няколко хиляди протестиращи са се събрали в центъра на Алмати, като държат в ръцете си метални пръти, а някои разполагат и с огнестрелно оръжие.

Мобилните комуникации, интернетът и телевизията в града са спрени.

По-рано в сряда протестиращи нахлуха в градската администрация на Алмати и я подпалиха, а след това окупираха резиденцията на президента на Казахстан.

В първите дни на 2022 г. жителите на градовете Жанаозен и Актау в Мангистауска област, петролен регион в Западен Казахстан, протестираха срещу двукратното увеличение на цените на горивото. Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев разпореди да сформира правителствена комисия, която да разгледа ситуацията. На 4 януари тя обяви, че е готова да изпълни основното искане на протестиращите и да намали цените на газа.

Протестите обаче се разпространиха и в други градове. В Алмати, най-големият град и първата столица на страната, вечерта на 4 януари и през нощта на 5 януари протестиращите се сблъскаха с служители по сигурността, полицията използва газ и шокови гранати. Токаев призова хората да проявяват предпазливост и да не се поддават на провокации отвътре и отвън. Той отбеляза, че призивите за нападение на цивилни и военни офиси са незаконни. Според него "властта няма да падне“, а страната "не се нуждае от конфликт, а от взаимно доверие и диалог“.

Президентът въведе извънредно положение в областите Мангистау и Алмати, както и в Алма-Ата до 19 януари. Той предвижда полицейски час от 7.00 до 23.00 часа, забрана за масови прояви и стачки, забрана за продажба на оръжия, боеприпаси и алкохол, конфискация на оръжие и боеприпаси от хора и повишена охрана на особено важни обекти. Влизането и излизането от тези региони и Алма-Ата са ограничени, предписани са проверки на документи, обиски на хора и превозни средства. Сутринта на 5 януари Токаев уволни правителството и каза, че кабинетът е особено виновен за допускането на протестната ситуация.

Превод и редакция: Иван Христов