"Газпром“ обяви рекордни резултати през 2021 година. Износът на руския енергиен гигант се е увеличил с 5,8 милиарда кубически метра до 185,1 милиарда, което е четвърти резултат за компанията, но въпреки това печалбите са най-големите в историята, пише "Взгляд“.

По думите на изпълнителния директор на Газпром Алексей Милер15 държави са увеличили вноса на газ през 2020 година. Най-голям ръст осигуриха най-големите му потребители - Германия (+ 10,5%), Турция (+ 63%), Италия (+ 20,3%).

Той отбеляза и ролята на газопроводите "Северен поток“ и "Турски поток“. Според Милер важна характеристика на 2021 г. е било изпълнението на проекта за изграждане на газопровода "Северен поток 2“ с капацитет 55 милиарда кубически метра.

"Износът на газ по газопровода "Силата на Сибир“ към КНР нараства. През 2021 г. редовно доставяхме газ за Китай в надвишаване на договорните задължения. От 1 януари 2022 г. "Газпром“ достигна ново ниво на доставки, както е предвидено в дългосрочното двустранно споразумение за покупко-продажба на газ“, подчерта още директорът.

"До края на 2021 г. очакваме максималния финансов резултат в цялата история на Газпром. Това означава, че дивидентите също ще бъдат абсолютно рекордни“, каза в заключение Милер.

Превод и редакция: Иван Христов