Изследванията показват, че противно на общоприетото схващане, няма пряка връзка между възрастта ни и наддаването на тегло. Метаболизмът при хората работи стабилно във възрастта между 20 и 60 години. Но с напредването на възрастта ядем повече и се движим по-малко, пише турският вестник Sabah.

Смяташе се, че след 30 години метаболизмът се забавя и затова теглото започва да се увеличава. Въпреки това, последните проучвания показват, че тялото работи по различен начин. Според 40-годишно проучване, проведено с участието на 6,5 хиляди души и публикувано в списание Science, всъщност на възраст между 20 и 60 години скоростта на метаболизма остава стабилна.

Изгарянето на калории в тялото започва да се забавя след 60 годишна възраст. Разбира се, това не се случва веднага. Метаболизмът се забавя със 7% на всеки десет години. Като цяло обаче, свързаното с възрастта наддаване на тегло се среща практически при всеки. В същото време за това не е виновно стареенето на тялото, а тенденцията към промяна на навиците с годините.

Яжте засищаща храна

Тъй като сме склонни да ядем повече и да се движим по-малко с напредването на възрастта, приемането и поддържането на здравословни навици, които могат да се следват на всяка възраст, ще поддържа метаболизма ни да работи редовно. Можете да направите първата стъпка, като се съсредоточите върху храненето. Хранителните вещества играят важна роля във функционирането на тялото. Закуските, които ядете за удоволствие, лесно водят до преяждане и наддаване на тегло.

Яденето на храна без съсредоточаване на вниманието води до получаване на повече калории - около 10% за текущото хранене и до 25% за следващите хранения, според преглед, публикуван в American Journal of Clinical Nutrition. Основният въпрос тук не е, че трябва напълно да избягвате закуски или каквато и да е храна, а необходимостта да се съсредоточите върху това защо ядете. Важно е да прецените дали сте гладни или не.

Направете втората стъпка, като изберете засищащи храни. Консумирането на храни, които Ви поддържат сити за дълго време, също може да ви помогне да контролирате теглото си. Диетата винаги трябва да включва храни, богати на протеини, фибри и здравословни мазнини. Тези храни подпомагат метаболизма, тъй като се усвояват бавно и стабилно. Трябва обаче да избягвате храни, които предизвикват обратен ефект, като бял хляб, тестени изделия и печени изделия от бяло брашно. Изследванията показват, че яденето на твърде много храни с високо съдържание на рафинирани въглехидрати може да повлияе на нивата на кръвната захар, карайки мозъка да мисли, че тялото гладува. Това насърчава тялото да съхранява въглехидратните калории като мазнини и ви насърчава да ядете повече.

Не прекалявайте с упражненията

Като трета стъпка, свикнете с редовни упражнения. Мускулната тренировка е най-добрият начин за поддържане и развитие на чиста мускулна тъкан. Мускулната маса е определящ фактор за скоростта на метаболизма. Колкото по-дълго поддържате мускулна маса, толкова по-дълго можете да поддържате скоростта на метаболизма си. Като цяло, опитайте се да правите укрепващи упражнения, които тренират всички основни мускулни групи поне два пъти седмично. Редовните упражнения увеличават общото ви ежедневно изгаряне на калории, което, заедно с правилната диета, може да ви помогне да контролирате теглото си. Изследванията показват, че физическата активност, съчетана с цялостен план за здравословно хранене, може значително да увеличи шансовете ви за постигане на здравословно тегло, вместо просто да промените диетата си или само да тренирате.

Като четвърта стъпка в това отношение - не прекалявайте. Да, упражненията са необходими, но твърде много упражнения, както всичко останало, също са вредни... Според проучвания физическата активност за повече от 150 минути седмично не помага за поддържане на теглото или загуба на тегло в дългосрочен план. Има дори възможност повече упражнения да ви накарат да ядете повече.

Петата стъпка към поддържането на вашия метаболизъм е управлението на стреса и редовния сън. Силният стрес и липсата на сън могат да ви попречат да направите правилния избор. Проучванията показват, че стресът и умората увеличават желанието за ядене на сладко, намаляват мотивацията да бъдат активни и водят до увеличаване на теглото с течение на времето.

Превод и редакция: Юлиян Марков