През последните седмици официалните лица на Украйна, включително и най-високопоставените, в това число и президентът, непрекъснато водят преговори с лидерите на западните държави, с ръководителя на Европейския съюз, с лидерите на парламентарни фракции. Преговорите се водят както онлайн, така и "на живо“, лице в лице. На тези преговори украинските представители говорят за най-важното нещо за тях, за тяхната държава и по-голямата част от нейния народ - за предотвратяване на нова вълна от руска агресия, която може да се превърне в изключително мащабна, всъщност пълномащабна война с всички видове оръжия, освен може би с ядрени оръжия (макар, че Путин може да ги използва, защото нивото на психичната патология в сегашното ръководство на Кремъл, според автора, е по-високо, отколкото по времето на Сталин и Брежнев), пише украинското издание “День“ в материал, представен без редакторска намеса.

Ултиматумът на Кремъл към Съединените щати, който, наред с други неща, въвежда термина "държави, които преди са били част от Съюза на съветските социалистически републики", които трябва да бъдат изцяло и окончателно дадени под влиянието на Кремъл, изисква рязко намаляване на военнополитическата активност на САЩ и отказ на последните да помогнат на жертвите на руската агресия (всъщност дори на членки на НАТО).

Но Русия не поема, според този документ (проектоспоразумението за гаранции за сигурност между Русия и Съединените щати), никакви допълнителни задължения (на практика всички нейни въоръжени сили вече са на национална територия и всичко военни извън нея са "няма такова нещо". “, които по необходимост лесно се маскират като някаква "частна военна компания“ и които в крайна сметка могат да бъдат пожертвани).

Предизвикателното, нагло, невероятно, съгласно контрола както на международното право, както и съгласно неписаните норми на междудържавните отношения, поведение на "кремълските служители по сигурността", изглежда, трябва да предизвика изключително остра опозиция от Запада и преди всичко от Съединените щати . И тази конфронтация по никакъв начин не трябва да се ограничава до заплахи за прилагане на редица санкции (само икономически и дипломатически заплахи) след атаката срещу Украйна. Освен това тази атака не трябва да се свързва с доставката на отбранителни (противотанкови, противовъздушни, противокорабни) оръжия на Украйна. Всъщност, според генерал Кривонос, руските ударни групи могат да стигнат до Киев за шест часа. Добре, ако не шест, а осем. Ще успеят ли да ни прехвърлят това оръжие, ако Русия не само премести колоните от бронирана техника, но и "затвори небето“ (и със сигурност ще го направи)? И ще имат ли време украинските войници "от нищо“ да овладеят съвременните оръжия? Реторични въпроси, нали?

И като цяло: при мащабна руска инвазия в Украйна, и Беларус, и Молдова (Приднестровието) ще бъдат незабавно въвлечени във военните действия – това би означавало ужасна катастрофа за цяла Европа. На тази територия има четири действащи атомни електроцентрали, включително най-голямата в Европа "Запорожие“, както и за киевския реактор на Института за ядрени изследвания и всичко това ще попадне във военна зона.

Наистина ли Западът не знае, че политиката на умиротворяване на агресорите винаги е имала фатални последици, включително и за умиротворителите? Не разбират ли, че липсата на достатъчно отбранителни оръжия в Украйна само ще вдъхнови Путин да влезе във война? И наистина ли са неспособни да разберат какво рискуват, без да предоставят на украинските военни достатъчно средства за неутрализиране на хищническите планове на Кремъл?

Явно част от западния елит наистина не е изучавал уроците по история или не разбира същността на политиката на Путин. Друга част просто не е в състояние да действа решително, държана в плен на мъртвородените политически догми (Афганистан стана свидетел на тяхното фиаско, както и Сирия преди няколко години). Има обаче друга и значителна част от западния елит, която адекватно оценява путинизма и заплахите, които представлява за цялата цивилизация, която настоява за необходимостта от защита на Украйна, но не бърза да предоставя модерни оръжия на украинските войници . Защо се случва този пълен абсурд?

Може би дълбоката корупция в Украйна е една добра (наистина добра!) причина защо здравомислещите западни политици не бързат с прехвърлянето на съвременни оръжия в Украйна и предоставянето на друга помощ - те не са сигурни дали информацията за това ще бъде незабавно прехвърлена в Москва и и дали някои от тези оръжия няма да попаднат у руснаците. Освен това изглежда, че не са сигурни дали сегашното ръководство на Украйна е готово и способно да окаже реална съпротива на евентуална руска инвазия, искат да видят дали Украйна ще се защити, дали правителството ще капитулира. В тези среди, според авторите, няма доверие нито в нашето правителство, нито в хората, които го избраха, нито в гражданското общество, което търпи всичко това и само мрънка недоволно. Бих искал да се объркам, но...

Превод и редакция: Юлиян Марков