Понеделник, 12.10 време в епицентъра, земетресение с магнитуд 6.2 удря Северна Калифорния. В продължение на едно денонощие от сеизмичната активност се случва само един трус с магнитуд по-голям от 3.5. Този трус поставя начало на активност с характеристики, различни от серията вторични събития, последвали силното земетресение, информира Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

Земетресението с магнитуд 6.2 (магнитудните оценки на Американския и Европейския център съвпадат) е с епицентър в акваторията на Тихи океан на около 40-45 километра (км) срещу крайбрежието на Калифорния. Около 6 чáса по-рано на двадесетина километра в източна посока и почти толкова до калифорнийската суша, в акваторията на Тихи океан е регистрирано земетресение с магнитуд 4.0; това събитие би могло да се счита за предвестник на започващата подокеанска активност.

В тихоокеанската акватория и на територията на Северна Калифорния в участък, простиращ се на 50 километра от земетресението с магнитуд 6.2 и източно от неговия епицентър, за изминалото денонощие са регистрирани 47 труса с магнитуд 2.5 и по-голям. Както се вижда на илюстрацията (съставена е в Калифорнийския център), епицентрите на случилите се събития образуват две групи. Около четвърт от тях следват посока запад-изток и се генерират в дълбочинен интервал 8-20 км под океанската повърхност; появата им е свързана според учените от Калифорния, с активизиране на зоната на фрактури наричана Мендосино. Зоната Мендосино отделя една от крайбрежните микроплочи от тихоокеанската тектонска плоча и се характеризира с хоризонтални движения. Останалите трусове са разпределени в направление северозапад-югоизток, като са продукт на дълбочини между 20 и 27 километра под повърхността на Северна Калифорния; най-силен сред тях е трус с магнитуд 4.5, станал 70 минути след силното подокеанско земетресение.

Дали земетресенията, образуващи континенталната област на сеизмична активност, са афтершокове? Според класическата научна дефиниция – не, защото не се произвеждат от структурите, обуславящи реализацията на земетресението с магнитуд 6.2. От друга страна, появата им синхронно със серията, последвала силното земетресение, е възможно да се дължи на предаване на напрежения до територии на сушата чрез още неизследвани структурни взаимодействия.

Както съобщава местната преса “Щетите са минимални". Според Геоложки проучвания на САЩ “повече от 4200 души от Сан Франциско и долината Сакраменто съобщиха, че са усетили труса". Информация от сайта на Геоложки проучвания гласи по повод силното океанско земетресение: В най-близкото селище Петролия – на 40-45 км от епицентъра – единични сведения основават интензивност от VII-VIII степен по 12-степенната скáла; за въздействието във Ферндале, разположен на 50-60 км североизточно от епицентъра, сведения от 90 очевидци подкрепят резултат от сътресение с интензивност достигаща VII степен. В ситуация на максимална интензивност от VII степен, повредите са поправими. Сътресения са усетени на изток до над 520 км в щата Невада, на север – до около 840 км през щата Орегон и в щата Уошингтън, на юг – в Лос Анжелис и до около 1000 км в района на Сан Диего.