Русия предлага на САЩ да се изтегли от източна Европа заедно със своето атомно оръжие, чрез "Ултиматум на Рябков“ – съглашение, което гарантира, че до 14-ти януари следващата година няма да има военни действия.

При започването на такива обаче, всички американски бази на територията на България и разполагането на военни подразделения на НАТО ще бъдат взети като цели на руските ракети, които ще бъдат насочени към наша територия.

На фона на тази нова обстановка в която Европа не отделяше пари за въоръжение и разчиташе на НАТО България трябва да помисли дали и колко да се ангажира с тази политика на САЩ. Това каза геополитическият анализатор Боян Чуков за обзора на деня "Това е България“ по Радио "Фокус“.

Според него при новата обстановка ще трябва да се търсят нови съюзи и да се види България в коя сфера на влияние ще попадне в тази голяма договорка между САЩ И Русия.

"В случая при новата обстановка ще трябва да се търсят нови регионални съюзи, ще трябва да се види в тази голяма договорка между САЩ и Руската федерация България в коя сфера на влияние ще попадне. Ние не сме в състояние да създаваме тенденции, нямаме ресурси да прекрояваме сферите на влияние. Ние просто трябва да се съобразяваме в каква ситуация ще се окаже България, така че нашите политици да могат в маржа, който им се предоставя, да могат да лавират, така че да е изгодно за българите, а да не следват сляпо стари канони, стари постановки. И което за мен е много важно, просто пожелавам на всички български политици да изкарат от главата си либералните когнитивни матрици и да се опитат да ги осъвременят, като започнат да мислят с реалностите, да се съобразяват с реалностите, които ни заобикалят“, препоръча анализаторът.

Базирайки се на последната си книга Боян Чуков подчерта, че България трябва да обърне изключително внимание на своето разузнаване, да отдели средства за него, тъй като от разузнаването зависи дали дадена държава ще върви в международните джунгли на дълги или на къси светлини, за да не окаже, че върви слепешката и се блъска в дърветата.

"За съжаление в момента като че ли по-скоро е последният случай“, завърши тезата си геополитическият анализатор Боян Чуков.

Цоня Събчева