Британската "Омикрон“-вълна може да не е по-лоша от грипна пандемия, каза експерт, тъй като първото голямо проучване на новия вариант предполага, че той е далеч по-малко тежък от "делта“ варианта, пише The Telegraph.

Първото проучване в реалния свят, разглеждащо 78 000 случая на "Омикрон“ в Южна Африка, установи, че рискът от хоспитализация е с 29% по-нисък в сравнение с щама Ухан и с 23% по-нисък от делта, като ваксините се държат добре срещу него.

Много по-малко хора също са се нуждаели от интензивни грижи от Омикрон, като само пет процента от случаите са приети в интензивно отделение в сравнение с 22 процента от пациентите с делта, показва проучването.

Професор Робърт Дингуол, бивш правителствен съветник по Covid, от университета в Нотингам Трент, каза, че от южноафриканските данни става ясно, че паниката е неоправдана. Говорейки в лично качество, проф. Дингуол каза: "Ситуацията с омикрон изглежда става все по-абсурдна. Очевидно има много снобизъм в южноафриканската наука и медицина, но техните топ хора са толкова добри, колкото всеки, който бихте намерили в по-универсално развита страна.

Те очевидно не смятат, че паниката на елита тук е оправдана, дори като се вземат предвид демографските различия в уязвимостта – които вероятно са повече от отменени от по-високия процент на ваксинация.

Смятам, че Омикрон много прилича на грипна пандемия, за каквато се подготвяме – много отсъствия от работа по болест за кратък период от време, което ще създаде трудности за обществените услуги и икономическата дейност, но не от такава тежест като да бъде голям проблем за NHS и погребалния бизнес“.

Той предложи своята оценка, тъй като се оказа, че лидерът на либералдемократите, канцлерът в сянка на лейбъристите, секретарят по транспорта в сянка на лейбъристите и секретарят за образованието в сянка на лейбъристите са дали положителни тестове за вируса.

Ежедневно докладваните случаи във Великобритания нараснаха до 59 610, което представлява увеличение от 12,1% през последната седмица. Въпреки това броят на извършените тестове се е увеличил с 12,4% през същия период, а процентът на хората с положителна проба е относително стабилен - около 10%.

Данните от Южна Африка, които са събрани от Discovery Health, най-голямата частна здравна застрахователна компания, и Южноафриканския съвет за медицински изследвания (SAMRC), установиха, че въпреки че има голям брой внезапни инфекции при хора, които са били ваксинирани, случаите изглежда са по-малко тежки и това беше подкрепено от анекдотични доказателства от лекари на място.

Те открили, че ефективността срещу инфекцията е спаднала от 80 процента на 33 процента, но предлага 70 процента защита срещу хоспитализация и това се запазва при всички възрастови групи и хронични състояния. Към момента на изследването не е имало смъртни случаи.

Професор Гленда Гери от SAMRC каза: "Много е окуражаващо да видим тези резултати и да съобщим, че ефективността на ваксината все още е по-голяма от 50 процента. Така че е обнадеждаващо и отново – стратегията за бустер може също да смекчи намаляването на ефективността на ваксината.

"Мисля, че е твърде рано да си вадим заключения, но можем да кажем, че предходната инфекция и ваксинацията влияят на намаляването на приема и сериозното заболяване. И виждаме по-кратка продължителност на хоспитализацията. Хората, които са били ваксинирани, остават в болница само 2,4 дни“.

Райън Ноуч, главен изпълнителен директор на Discovery Health, каза: "Можете да видите ясно, че при Омикрон възрастното население има 29% по-нисък риск от прием. Ако погледнете дела на пациентите, приети в интензивни грижи в интензивно отделение за тежко заболяване, през първите три вълни, делът на пациентите в интензивни грижи и интензивното отделение общо нараства до 35 процента, докато в този омикронен период е само около 13 на сто.

Превод и редакция: Иван Христов